Så kokar du grisfot i en kaffekokare

Foto: Dan Sörensen

Lathet och tristess var skälen till att Katja Wulff började laga mat på kaffekokaren i sitt studentrum. Hon började blogga om det och den minst sagt udda hobbyn väckte många höjda ögonbryn. Förra året vann hon Matbloggspriset och i slutet av sommaren släppte hon Kaffekokarkokboken, som hon med hjälp av sin sambo Dan Sörensen gjort helt själv. Katja tipsar om rätterna du inte trodde kunde tillagas i en kaffekokare.

Foto: Dan Sörensen

Grisfötter

Tina fötterna om det behövs, raka, skrubba och skölj dem väl. Hacka lök och morot och lägg allt i kannan tillsammans med kryddor. Låt stå i ungefär 6 timmar, eller tills köttet är mjukt och lossnar från benet. Låt fötterna svalna i sitt spad. Spadet  kommer att stelna till gelé. Serveras exempelvis med rödbetor.

Ingredienser

Tillagningstid 6 timmar

1 delad gristass
1 lök
1 morot
6 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Vitpeppar
2 msk salt

Foto: Dan Sörensen

Minipizza

PIZZADEG: Blanda jäst, salt, socker, olja och fingervarmt vatten i en bunke. Rör i lite mjöl i taget tills degen blir smidig. Jäs degen i en halvtimme. Knåda en bit av degen ordentligt på ett mjölat bakbord. Platta ut den så att den passar kaffekokarplattan. Stek pizzabottnen med lite olja på kokplattan tills den fått en fin färg och inte längre är degig.

TOMATSÅS: Blanda ner tomatpuré tillsammans med de passerade tomaterna och smaka av med peppar och örtblandningen. Bred ett lager tomatsås på pizzabottnen.

FYLLNING: Välj det du önskar ha på din pizza och stek det i kannan i en halvtimme. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar. Klicka sedan ut fyllningen på pizzabottnen. Voilá!

Ingredienser

Tillagningstid ca 3 timmar

Pizzadeg (flera minipizzor):

50 g jäst
1 tsk salt
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
8 dl vetemjöl
Smör

Tomatsås:

250 g passerade tomater
1 msk tomatpuré
2 msk fryst örtblandning
En nypa salt och peppar

Foto: Dan Sörensen

Kola

Smält smöret i kannan och rör sedan ner resten av ingredienserna och låt puttra i cirka 45 minuter, det är viktigt att det inte finns sockerkristaller i kolan. Häll av kolan på en plåt med bakplåts papper, när den stelnat kan du dela den i bitar och slå in bitarna i bakplåtspapper.

Ingredienser

Tillagningstid ca 1 timme

2 msk smör
1,5 dl socker
2 msk kakao
4 msk sirap

Fråga SYV