01 dec 2011

Så kokar du grisfot i en kaffekokare

Lathet och tristess var skälen till att Katja Wulff började laga mat på kaffekokaren i sitt studentrum. Hon började blogga om det och den minst sagt udda hobbyn väckte många höjda ögonbryn. Förra året vann hon Matbloggspriset och i slutet av sommaren släppte hon Kaffekokarkokboken, som hon med hjälp av sin sambo Dan Sörensen gjort helt själv. Katja tipsar om rätterna du inte trodde kunde tillagas i en kaffekokare.

Dan Sörensen

Grisfötter

Tina fötterna om det behövs, raka, skrubba och skölj dem väl. Hacka lök och morot och lägg allt i kannan tillsammans med kryddor. Låt stå i ungefär 6 timmar, eller tills köttet är mjukt och lossnar från benet. Låt fötterna svalna i sitt spad. Spadet  kommer att stelna till gelé. Serveras exempelvis med rödbetor.

Ingredienser

Tillagningstid 6 timmar

1 delad gristass
1 lök
1 morot
6 kryddpepparkorn
2 lagerblad
Vitpeppar
2 msk salt

Dan Sörensen

Minipizza

PIZZADEG: Blanda jäst, salt, socker, olja och fingervarmt vatten i en bunke. Rör i lite mjöl i taget tills degen blir smidig. Jäs degen i en halvtimme. Knåda en bit av degen ordentligt på ett mjölat bakbord. Platta ut den så att den passar kaffekokarplattan. Stek pizzabottnen med lite olja på kokplattan tills den fått en fin färg och inte längre är degig.

TOMATSÅS: Blanda ner tomatpuré tillsammans med de passerade tomaterna och smaka av med peppar och örtblandningen. Bred ett lager tomatsås på pizzabottnen.

FYLLNING: Välj det du önskar ha på din pizza och stek det i kannan i en halvtimme. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar. Klicka sedan ut fyllningen på pizzabottnen. Voilá!

Ingredienser

Tillagningstid ca 3 timmar

Pizzadeg (flera minipizzor):

50 g jäst
1 tsk salt
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
8 dl vetemjöl
Smör

Tomatsås:

250 g passerade tomater
1 msk tomatpuré
2 msk fryst örtblandning
En nypa salt och peppar

Dan Sörensen

Kola

Smält smöret i kannan och rör sedan ner resten av ingredienserna och låt puttra i cirka 45 minuter, det är viktigt att det inte finns sockerkristaller i kolan. Häll av kolan på en plåt med bakplåts papper, när den stelnat kan du dela den i bitar och slå in bitarna i bakplåtspapper.

Ingredienser

Tillagningstid ca 1 timme

2 msk smör
1,5 dl socker
2 msk kakao
4 msk sirap

Anna Holmquist
Senast uppdaterad: 01 dec 2011

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Nu ska elever få provsmaka skolmaten

Fisk är vanligt i skolmatsalarna. Elevernas klagan har lett till förändringar. Fil och flingor vanligare på menyn – och det uppskattas av eleverna. I veckan började höstterminen för tusentals gymnasieelever i Malmö och med det en lång ström av skolluncher. Metro har kartlagt vilka rätter som serverades oftast under föregående läsår, och vad som hänt sedan elevupproret mot dålig mat i vintras.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här tar eleverna över skollunchen

Är skolmaten dålig? Skulle du göra det bättre själv? På en skola i Malmö är det precis vad eleverna gjort. Det hemlagade potatismoset var mycket uppskattat när eleverna tog över skolmatbespisningen på Frans Suell och Jörgen Kocks yrkesgymnasium i Malmö. – Det var fantastiskt gott, stor skillnad från tidigare, säger Martina Rosberg, som går tredje året vid frisörprogrammet på skolan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Ät bra – prestera bättre

Låt det här året bli en nystart för din kropp! Dietisten tipsar om hur du kan käka bra billigt – och prestera bättre. Joakim driver sajten med recept anpassade för studentlivet.

Läs mer