Glöm surdegen – nu gäller lerkruset

Foto: Pär Hugosson

Efter surdegshajp och korvstoppningstrend: nu råder drejningsfeber i Stockholm. Kursledare: Folk köar till keramik- och drejningskurserna.

Alla minns väl scenen i ”Ghost” – filmen som brukar hamna på alla listor över världens mest romantiska filmer – då Demi Moore drejar lera tillsammans med Patrick Swayze? År 2011 är drejning återigen på allas läppar. På studieförbundet Sensus i Stockholm är intresset för keramik och lera enormt just nu. 

– Intresset för drejning och keramik har exploderat i Stockholm. Alla våra kurser är fullbokade, folk står i kö för att få delta, säger Annika Strådal, cirkelledare på Sensus.

Även Folkuniversitetet, som anordnar keramik- och drejningskurser fem dagar i veckan året om, bekräftar att det finns ett växande intresse. Enbart deras drejningskurser drar nästan 1 000 personer per år. Ett känt ansikte som fastnat för det här med att forma lera är musikern Lisa Millberg. I tidningen Elle beskrev Concretes-sångerskan nyligen hur hon blivit ”besatt” och har ”lera i hela huvudet”.

– Trenden kanske beror på att det är något genuint, något man gör med händerna. Många verkar tycka att det är kontemplerande, som kontrast till det snabba informationssamhälle som vi lever i, säger Annika Strådal.

Fråga SYV