14 okt 2021

Så blir du mästare över fyrverkeriet

Intresserad av att ta ditt livsfarliga fyrverkeri-skjutande  till en ny nivå? För att jobba med fyrverkerier professionellt krävs bara en kort utbildning.

Jonas Grahn är vd för PYRO Smålands Krutbruk, som tillverkar  pyroteknik,  och importerar och säljer fyrverkerier. Han har jobbat med fyrverkeri i 30 år.

– De flesta som väljer det här yrket är intresserade av att det smäller, ryker och luktar illa. Vissa har en seriös profil, till exempel militär och polis men det finns också de som är på gränsen till överintresserade, som är lite skjutgalna helt enkelt, säger Jonas.

Han menar att det är en väldigt liten del av jobbet som innebär att skjuta fyrverkeri. Den större delen handlar om att lyfta kartonger, sopa och att ladda fyrverkeripjäser.

– För mig har den största fördelen med jobbet varit att jag har fått resa mycket i Kina, där fyrverkerier till största del produceras, fått uppleva andra kulturer och hur de tänker säkerhetsmässigt.

För att få jobba med att skjuta fyrverkerier professionellt i Sverige krävs en "nöjaktig kunskap om tillståndspliktiga produkter". Det finns idag ingen speciell certifiering eller legitimation, berättar Agneta Jansson, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det flesta går dock en kortare kurs som ofta hålls av företag som importerar och säljer fyrverkerier, t ex PYRO Smålands Krutbruk eller Stage Vision. Att ha en estetisk begåvning eller ha kunskaper i kemi är meriterande.

– Det är dock  inte alltid en fördel, de som har kemikunskaper är inte lika benägna att labba, de har ofta inställningen "det kommer inte funka" när man föreslår nya blandningar, säger Jonas.

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Nu vill vi jobba med skönhet

Industrin för att förbättra sig blir bara större. Det märks inte minst på Nyföretagarcentrum vars siffror visar att år 2004 startades 14 nya företag med inriktning på skönhetsvård – 2010 var siffran 167. Det visar siffror som SVT tagit fram inför starten av tv-programmet ”Skönhetsbubblan”. – Det är en allmän trend med efterfrågan på att lägga mer och mer pengar och värde på sin kropp, sitt utseend ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-09-17

Här är höstens trendigaste kurser

Glöm surdegsbak och lerkrus. Trenden för kurser på fritiden just nu handlar om utomhusaktiviteter och att söka sina rötter genom släktforskning. Och att läsa mer intensivt. Svenskar gillar att gå på kurs på fritiden. Under 2011 fanns 2,5 miljoner deltagare registrerade på kurser hos de tio olika Studieförbunden runt om i landet.  De ämnesområden som stabilt lockar flest är musik, språk, kons ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer