07 okt 2021

Studiedestination: Barcelona

Barcelona lockar med ett skönt klimat, stränder mitt i stan, udda shopping och en charmig gammal stadsdel. Många studenter väljer att plugga framförallt spanska här.

Åsa Ekman kom till Barcelona hösten 2011, främst för att hennes spanska pojkvän bodde där. Hon hade tidigare åkt med SI Språkresor på språkresa till Tokyo och valde därför att anlita dem igen.

– Jag kom hit för att jag ville prova om det var möjligt för mig att ha ett liv här, säger Åsa.

Hon tycker själv att hon lever ett bra liv i Barcelona, där hon just nu läser en standardspråkkurs i spanska.

– Det är lite som semester, man är upptagen så lite och det är varmt, säger hon och berättar att hon är i skolan 3,5 timme varje dag. Hon kunde ingen spanska när hon kom till Barcelona men tycker redan att hon pratar ganska hyfsat.

– Jag kan föra ett halvnormalt samtal, skrattar hon.

Hon får maximal träning i språket. Just nu är de bara två stycken i hennes klass, mycket på grund av att det är lågsäsong under vinterhalvåret.

– Ja, eftersom vi är en så liten grupp kommer man inte undan. Många av våra lärare förstår inte engelska så direkt när man kommer hit måste man börja prata spanska, det är bra.

Dessutom får hon mycket träning privat, genom hennes spanska pojkvän umgås hon mycket med spanjorer. Men för andra svenskar som vill prata så mycket spanska som möjligt berättar hon att det finns bra möjligheter, många spanjorer vill nämligen lära sig engelska och då brukar man träffas för att "utbyta språk".

Åsa gillar staden och mentaliteten skarpt.

– Det är varmt och avslappnat och inte lika uppstyrt som hemma. Folk gör lite mer vad de känner för, det är skönt men kan samtidigt vara frustrerande om man ska planera något. Det är inte alls konstigt att kl 11-12 på kvällen plötsligt bestämma sig för att gå ut och ta en drink med några vänner, berättar Åsa.

När det gäller råd till svenska studenter som vill plugga i Barcelona

– Ett allmänt råd är nog att ta till dig attityden, ta chansen, gå ut vid midnatt fast du hade tänkt stanna hemma, ät middag klockan 11, stanna så länge du känner för det utan att oroa dig för hur lite det blir kvar av morgondagen om du sover hela dagen. Ta chansen att säga vad du vill istället för att tänka på vad som blir bäst för alla, umgås du med spanjorer och spanjorskor är det inga konstigheter, säger Åsa.

PrivatBästa studenttipsen i Barcelona

Gratisnöjen:

  • Gallerier/utställningar med fritt inträde.
    Många museer har fritt inträde någon gång i månaden eller veckan, vanligtvis på söndagar, tror jag. Parc Güell är alltid gratis, inte museet, men själva parken.
  • Gå!
    Staden är inte så fruktansvärt stor och om man går ser man mycket mer än om man tar tuben från ställe till ställe.
  • Skaffa gratisbiljetter.
    Vill man gå ut är det lätt att få tag i gratis entrébiljetter till de flesta stora klubbar. Brukar finnas på olika caféer eller på nätet. Vill man gå ut på någon av klubbarna vid stranden brukar det alltid stå folk där, vid stranden, på dagarna med fribiljetter de delar ut. Runt om i stan kan man hitta broshyrer på engelska med tips och rabattkuponger till olika resturanger, butiker mm. Brukar finnas på caféer eller klädesaffärer.

Matställen/caféer för liten plånbok:

  • Besök stadsdelen Gràcia.
    Det är den bohemiska stadsdelen. Många unika caféer och matställen/restauranger. Mitt i stan, vid La Rambla, är allting mycket dyrare – allt från kläder till fika. Håll dig lite längre ut från kärnan så blir allt genast mycket billigare. Många ställen i Gràcia (och säkert i andra stadsdelar med) har luncherbjudande med förrätt, huvudrätt och efterrätt eller kaffe för ca en hundring. 
    - Bra indiskt lunchställe i Gràcia:  Veg World India. 
    - Bästa tapasstället i Gràcia: Café del Sol. 
  • Mexikansk restaurang med färgglad inredning i stadsdelen El Raval: Rosa Negra Bar. Har helt galen inredning med actionfigurer och mjukisdjur som täcker väggarna. Respeto, Calle Valliriana 83.

Områden att bo på som student:
De vanligaste sätten att bo på som student:

  • Guesthouse: Man hyr rum tillsammans med andra studenter. Kul om man vill lära känna nya människor men dyrare än att dela lägenhet.
  • Dela lägenhet: Det är många som söker inneboende att dela lägenhet med. Boendet är generellt dyrt här, räkna med 4 000- 4 500 kr för ett rum i en lägenhet.
  • Leta efter billigt boende på loquo.com. Skriv inte på något kontrakt förrän du har sett boendet. Det är en bra idé att boka boende i ett guesthouse de första veckorna för att leta permanent boende på plats. 

Läs mer:

Studiefakta: Studera i Spanien

Förmedling: Din hjälp till utlandet

Hitta kurser i Spanien

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Stora studentkravaller i Chile

Polis har fått sätta in tårgas mot demonstranter i Chile som kräver att utbildningssystemet reformeras. Protesterna mot president Sebastián Piñero är de största sedan landet blev demokratiskt 1990. För femte gången på två månader samlades tiotusentals människor – de flesta studenter – för att visa sitt missnöje med landets politik.Den till största del fredliga demonstrationen i huvudstaden Santiag ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Next stop Shanghai

Målsättningen att jobba i Kina sattes redan på gymnasiet. Nu har Alexander de Freitas vunnit ett stipendium för ett års praktik där.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studera utomlands

Lär dig ett nytt språk, skaffa livserfarenhet, bygg ett globalt nätverk. Det kan finnas många anledningar att plugga utomlands. Och det behöver inte vara så dyrt. Dessutom en investering i din framtida karriär!

Läs mer