Studentlyor dyrare än vanliga ettor

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Metros jämförelse: Studentettor i Lund är dyrare än allmännyttans. Vi frågar studenter: Vad betalar du i hyra och tycker du det är rimligt?

Enrumslägenheterna för studenter är dyrare än allmännyttans vanliga ettor – och skillnaderna ökar. Det visar Metros jämförelse mellan hyresnivåerna hos studentbostadsbolaget AF Bostäder och Lunds kommunala fastighetsbolag LKF.

– Att hyrorna är högre hos oss beror på att vi omsätter nästan 3 000 kontrakt om året. Det gör att det blir en helt annan förslitning hos oss och dessutom får vi en administration som är mycket mer omfattande, säger Bengt Persson, chef för strategisk fastighetsutveckling, AF Bostäder.

Kampen om förstahandskontrakten är stenhård så här vid terminsstart. De totalt 8 300 studentlägenheterna hos AF Bostäder räcker bara till en mindre del av stadens alla studenter, och många söker därför lya även på den vanliga bostadsmarknaden. Att de vanliga ettorna i Lund ofta är billigare än studentlägenheterna beror även på skillnaden i storlek, enligt Bengt Persson.

– Våra ettor är i regel mindre, så räknat per kvadratmeter blir hyran ganska hög hos oss. Kök och bad är det som kostar mest, och det finns ju oavsett hur stora eller små bostäderna är, säger han.

Sedan 2006 har hyresnivån hos AF Bostäders ettor stigit med 18 procent, medan siffran hos LKF är 15 procent.

– Vi följer inflationen, men försöker hålla nere kostnaden. De flesta som bor hos oss klarar hyran utan att behöva jobba extra, säger Rolf Svensson, vd för AF Bostäder.

Studentfrågan: Vad betalar du i hyra? Tycker du att den är rimlig?

Anna Fagot, 21, studerar statsvetenskap i Lund.

– 3 760 kr.

– Ja, jag jämför med Frankrike där jag kommer ifrån. Det är svårare att få studentbostad där.

Alexander Andersson, 21, studerar statsvetenskap i Lund.

– 2 500 kr.

– Lägenheter är bättre prissatta än korridor och jag tycker att det är ett rimligt pris.

Runa Aarset, 20, studerar statsvetenskap, Lund.

– 2 600 kr.

– Jag tycker att hyran är rimlig om man jämför med korridor.

Läs mer:

Fråga SYV