Goda råd inför gymnasievalet

Foto: Lena Garnold

Att välja rätt skola och program kan vara knivigt. Utbildning är en investering för framtiden. Studievägledare: Många tycker det är svårt.

För alla niondeklassare runt om i landet är de goda råden dyra just nu. Att välja utbildning på gymnasiet är ett av de viktigaste besluten man tar i sin ungdom. Och det finns många parametrar att ta hänsyn till. Hur ser arbetsmarknaden ut? Vad är egentligen mina stora intressen? Och hur bra är skolan? Dessutom varierar kvaliteten på olika utbildningar. Men det finns hjälp att få. Många studie- och yrkesvägledare runt om i landet sitter just nu i samtal med många elever som har svårt att bestämma sig.

– Eleverna vill diskutera utbildningsvalet, många tycker att det är svårt. Därför finns vi som ett stöd. Att försöka hitta en kombination mellan att följa sitt hjärta och tänka på konsekvenserna är nog det bästa, säger Sven Nilsson, studie- och yrkesvägledare i Göteborg.

Julie Forsberg, 15, som går på Sannaskolan i Göteborg, vill gärna bli arkitekt eller ingenjör när hon blir stor. Men intagningspoängen är höga, så under våren måste hon höja betygen.

– Det är ett program som heter design- och produktutveckling, men det är väldigt populärt. Det viktigaste förutom programmet är att skolan har små klasser och bra mat, säger Julie Forsberg.

Tre råd inför gymnasievalet

Fokus på programmet

Det är mycket prat om vilken skola man ska välja men jag tycker att det är viktigare att titta på och fundera över valet av program. Och välj inte ett progam bara för att det låter bra – se till att ta reda på vad det faktiskt innebär. Samma program kan också skilja sig mellan olika skolor.

Följ hjärtat

Följa ditt hjärta – utan att glömma hjärnan. Det vill säga, välj ett program som du är sugen på i kombination med att du ser till framtiden. Fråga dig: Hur ser det ut på arbetsmarknaden, är det lätt eller svårt att få jobb inom det jag vill satsa på?

Behörighet

Planerar du att läsa vidare efter gymnasiet? Kontrollera då vilken behörighet du ka n komma att behöva och jämför med vad gymnasieskolan erbjuder för kurser. Det är trist att behöva komplettera efter tre års studier. Studera innehållet noga så att du vet vad du får.

Mer om gymnasievalet

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV