Läs fotbollshistoria på universitetsnivå

Foto: Scanpix

Lär dig allt om fotboll, Harry Potter eller orkidéer. Det finns många udda kurser att välja bland. Fotbolls-studenten Fredrik Sinander är jättenöjd med sitt val.

Om du inte är sugen på någon av de mer traditionella utbildningarna, som ekonomi eller medicin, finns det gott om smalare alternativ att välja bland. En udda kurs är "Fotbollens historia" (7,5 högskolepoäng) vid Malmö Högskola.

Kursen är "flervetenskaplig med tonvikt på historia" och "ger en grundläggande förståelse av fotbollens sociala och kulturella historia och dess plats i samhället"

– Det är förstås lätt att raljera över kursen om man inte är insatt, säger Torbjörn Andersson, kursansvarig för Fotbollens historia.

– Men det är ju inte så att vi pluggar laguppställningar. Fotbollens samhällsbetydelse är enorm.

Torbjörn Andersson menar att det vore oansvarigt om inte fotbollen var representerad på universitetsnivå.

– Genom fotboll kan man utläsa en massa andra samhällsfenomen som nationalism och genusfrågor.

Fredrik Sinander, 24, läste kursen i höstas, i dag skriver han bland annat om fotboll på sajten svenskafans.se.

– Vi studerade uppbyggnaden av elitklubbar bland annat vilket har varit väldigt nyttigt rent praktiskt.

Tre andra ovanliga kurser på högskolan

Ingmar Bergman, auteuren och berättaren 7,5 HP, Högskolan på Gotland

Ger grundläggande kunskap om hans konstnärskap med fokus på film och filmkonst men också med utblickar mot hans arbete som teaterregissör och författare. Med utgångspunkt i filmer och manus samt i den rika Bergmanlitteraturen studerar vi Bergmans konstnärskap.

Orkidéer i teori och praktik, 7,5 HP, Karlstads universitet

Lyckas du också med dina orkidéer ibland? Här hjälper vi dig att få gröna fingrar och att förstå betydelsen av att prata med blommorna. Vi studerar allt från orkidéernas naturliga växtplatser till hur du tar hand om dina plantor under olika odlingsförutsättningar.

Harry Potter och hans världar, 7,5 HP, Linnéuniversitetet

Kursen ger kunskap om J.K Rowlings författarskap samt intermediala perspektiv på Harry Potter och hans världar, särskilt film och litteratur. I kursen ingår litteraturvetenskaplig terminologi, samt studier av fantasygenren. Kursen examineras genom ett självständigt fördjupningsarbete.

Fråga SYV