12 okt 2021

Gymnasiet förberedde honom för drömskolan

När Alexander Norling var yngre ville han först bli fotbollsproffs och sedan fotograf. Nu ser drömmen helt annorlunda ut när han åker till USA för att plugga reklam och målet är sedan att jobba som Art Director i New York.

Alexander Norling alltid varit kreativ och gillat att rita, fotografera, filma och göra musik. När det var dags att välja gymnasieprogram behövde han bara göra ett besök på Ljud & Bildskolan i Halmstad för att veta att skolan var rätt för honom.

– När jag skulle välja gymnasieprogram fick jag hjälp av min Syo som gav mig öppettider till olika ”öppet hus” på skolor jag var intresserad av. När jag sedan åkte på ”öppet hus” på Ljud & Bildskolan kände jag direkt att skolan passade mig, säger Alexander.


Skolan låg i Halmstad, en halvtimmes tågresa från Båstad där Alexander bor. Men trots att han skulle bli tvungen att pendla lockade de roliga ämnena som foto och grafisk kommunikation.

– Jag tog en dag ledigt innan jag gjorde valet och testade Ljud & Bildskolan. Då fick vi bland annat klippa film och äta lunch med de som redan gick på skolan och efteråt var jag riktigt peppad och bestämde mig för att söka.

Men Alexander hade inte tillräckligt höga poäng för att komma in på skolan i det första urvalet utan var tvungen att plugga rejält den sista högstadieterminen.

– Som tur var lyckades jag höja mig i sju ämnen, så jag kom in, säger han.


När han väl började  mediegymnasiet kunde han välja mellan olika inriktningar, Alexander valde foto och grafisk kommunikation.

– Jag var inställd på att bli fotograf efter gymnasiet så jag valde foto. Men när jag väl pluggade foto kände jag att det fanns så många som höll på med det, säger Alexander och fortsätter:

– När jag sedan började med grafisk kommunikation tyckte jag det var ännu roligare och kände att jag hellre vilja jobba med det.

Fredrik Petersson

"Som en uppfinnare som kommer på nya sätt att kommunicera med människor"

Under gymnasiet lärde han sig grunderna inom grafisk kommunikation och under en av praktikperioderna var han på en reklambyrå som originalare. När Alexander tog studenten i somras blev han erbjuden jobb på reklambyrån.

– Jag var lärling där och det var jätteroligt. Jag lärde mig nya saker hela tiden, säger han.

Att jobba med reklam är något Alexander vill göra även i fortsättningen. Men först vill han utbilda sig, och därför började han nyligen en utbildning till Art Director i San Francisco.

– En Art Director är den som kommer på nya reklamidéer och ser till att de genomförs. Som en uppfinnare som kommer på nya sätt att kommunicera med människor, förklarar Alexander.

"Jag gjorde mina arbetsprover som ett specialarbete"

Skolan som Alexander går på heter Miami Ad School och den finns i USA, Tyskland och Spanien. Alexander hörde talas om skolan redan när han gick på gymnasiet.

– En av mina äldre kompisar pluggade där och det verkade kul. Jag gick in på hemsidan och då kände jag direkt att utbildningen skulle passa mig, säger han.

För att komma in på skolan behövdes flera arbetsprover, en film, bra kunskaper i engelska och olika rekommendationsbrev från personer som visste vad Alexander var bra på.

– Jag gjorde mina arbetsprover som ett specialarbete under min sista termin i gymnasiet, säger han.

Alexander var inte den i klassens om hade högst betyg i precis allting, men han var väldigt duktig inom de ämnen han var intresserad av.

– Nu efteråt kan jag ångra att jag inte engagerade mig mer i andra ämnen också. Om jag pushat mig själv lite hårdare varje gång hade jag haft bättre betyg. Det hade säkert bara räckt att plugga en halvtimme mer per gång för att höja mig, säger Alexander och fortsätter:

– Det är lätt att vara efterklok och ångra sig och därför tycker jag att de som ska börja gymnasiet nu ska tänka på att ge järnet när de har chansen.

Men trots att Alexander inte hade hög sta betyg i alla ämnen kom han in på den utbildning han allra helst ville gå. I december flyttade han ensam till San Fransisco och började den två år långa utbildningen till AD.

– Jag var nervös, men samtidigt har jag haft god tid att förbereda mig så det är väldigt roligt, säger han.

"Reklam handlar om att skapa illusioner"

Alexanders stora dröm efter reklamutbildningen är att jobba med reklam i New York.

– Det verkar spännande för det är en chans att påverka människor. Reklam handlar egentligen om att skapa illusioner som får folk att agera på ett visst sätt. Dessutom verkar jobbet väldigt varierat och den ena dagen är inte den andra lik, säger han.

För Alexander blev gymnasiet en viktig tid för det var då han upptäckte vad han var bra på och vilka ämnen som var roligast. Nu när han vet vad han vill göra i framtiden har han en bra grund att stå på och medieutbildningen blir en bra trampolin för framtiden.

– Jag tycker att gymnasievalet är ett viktigt val, men man ska komma ihåg att det inte betyder allt. Vet man inte vad man vill bli efter gymnasiet tycker jag att man ska välja något som är roligt, för då är chansen större att man också är bra på det, säger Alexander.

Studier i USA

Studiefakta: Studera i USA

Sportstipendier i USA

Så fixar du den amerikanska studienotan

Så kommer du in på världens bästa universitet

Idrotta och plugga samtidigt – i USA

Josefin LIndberg

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sökes: Utbildade hantverkare

Sverige sticker ut i en internationell jämförelse genom att ha en stor brist på utbildade och erfarna hantverkare. Men för övriga yrkesgrupper har matchningsproblemet på den svenska arbetsmarknaden blivit mindre på senare år, enligt en undersökning från rekryteringsföretaget Manpower. Nästan var femte svensk arbetsgivare som ska anställa har svårt att hitta rätt kompetens.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Satsa på fritiden och få ett försprång

Är du nyfiken och vill lära dig mer? På gymnasiet har du många möjligheter att följa dina intressen. Alexandra Jönerup, 17, läser språk och siktar mot USA. För att få ett försprång redan på gymnasiet har Alexandra Jönerup, 17, satsat på sina fritidsaktiviteter. Hon pluggar det samhällsvetenskapliga programmet med ekonomisk inriktning på Procivitas i Malmö men efter skolan har hon fullt upp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Goda råd inför gymnasievalet

Att välja rätt skola och program kan vara knivigt. Utbildning är en investering för framtiden. Studievägledare: Många tycker det är svårt. För alla niondeklassare runt om i landet är de goda råden dyra just nu. Att välja utbildning på gymnasiet är ett av de viktigaste besluten man tar i sin ungdom. Och det finns många parametrar att ta hänsyn till. Hur ser arbetsmarknaden ut?
Läs mer