Kodjo Akolor: Min tanke är att bli skådis

Foto: Fredrik Petersson

Han har setts på diverse ståuppscener och i tv-program, han är programledare för Morgonpasset i P3 och nyligen var han med och ledde Musikhjälpen för att samla in pengar för flickors rätt till utbildning. Kodjo Akolor har kommit långt i karriären, men vägen dit har inte varit självklar.

Kodjo växte upp i Vallentuna utanför Stockholm. När han var 23 år flyttade han hemifrån och började plugga internationell ekonomi på Södertörns högskola. Han har fortfarande inte tagit sin examen. Andra saker kom i vägen.

– Min tanke var, och är fortfarande, att bli skådis. När jag var sex år såg jag Eddy Murphys Delirious med min brorsa. Då förstod jag ingenting, men sedan såg jag den igen när jag var 13 år och tyckte att den var helt briljant.

Kodjo visade upp VHS-bandet för alla sina vänner, och till slut hade han sett det så många gånger att han kunde hela showen utantill.

– Jag har kvar bandet. Det är så slitet att det knappt går att se på. Jag har alltid skämtat mycket och varit den roliga killen när jag träffat nya människor.
När Kodjo jobbade som spärrvakt hade han en dag missbedömt sin fantasylitteratur och boken tog slut allt för tidigt. I en paus gick han iväg och köpte en bok som han trodde var fantasy, Alkemisten av Paulo Coelho. Det blev en väckarklocka.

– Alkemisten fick mig att inse att om jag vill något i livet är det helt upp till mig själv att åstadkomma det. Vare sig det är att bli komiker eller skådis. Jag pratade med min tjej om hur fantastisk boken var och om hur den förändrade mitt synsätt. Då sa hon till mig: ”Istället för att bara snacka om det så gör något. Ring inte upp mig innan du tagit tag i det och gjort något för att komma vidare, sitt inte bara vid datorn”.

Kodjo tog det på allvar och anmälde sig till en stand up-kurs under en vecka i Svalöv i Skåne. Där fick han lära sig hur man bygger upp ett skämt, och att skapa förutsättningar för steget från att bara vara den roliga killen på festen till att faktiskt lära sig ståupp- komik. Efter det var en ny karriär på väg att etableras.

Foto: Fredrik Petersson


– Jag var på rätt plats vid rätt tid efter det, det låter klyschigt, men så var det. Jag kommer knappt ihåg något från mitt första uppträdande, men Mårten Andersson som nu mera driver Raw, råkade vara där just den kvällen och jag fick erbjudanden om att köra ståupp på andra ställen.

Det är så branschen fungerar enligt Kodjo. Tycker rätt personer att man är bra så snackas det väldigt snabbt om personen som sticker ut. För Kodjo kom genombrottet för sex år sedan, och då var det lättare att sticka ut än i dag.

– Jag hade tur och hamnade i sammanhang där jag kunde komma vidare. Så länge som man också kan visa att man levererar och förnyar sig så kommer man framåt. Det är viktigt att skapa sig ett rykte inom branschen, berättar han.

Kodjo fick mer tid på scenen, men efter ett tag hamnade han i någon form av Limbo. Han var bättre än att bara köra tre minuter i början, men inte tillräckligt bra för att vara support till huvudakten.

– Då såg jag filmen ”The Secret” på inrådan från en arbetskamrat. Budskapet där var att om du mentalt visualiserar vad som ska hända så kommer det hända. Efter det bestäm-de jag mig för att 2008 kommer bli mitt år. Jag var så jäkla taggad, det skulle verkligen bli mitt år, jag skulle äga 2008.

I samma veva som ”The Secret” gjorde Kodjo taggad för framtiden förlorade han sitt jobb, han missade massa tentor och fick hoppa av skolan.

– Jag försattes i en position där jag inte hade något val. Jag var tvungen att satsa på stand up och göra det så bra som möjligt. Det i kombination med att jag skulle äga 2008 blev drivkraften.

Foto: Mikael Andersson

Talang, Z–TV, The Voice hörde av sig med auditions direkt efter årsskiftet. Kodjo landade både Talang och The Voice och det var det verkliga startskottet för fortsättningen. Nu är han sedan tre år tillbaka programledare för det populära Morgonpasset i P3, och nyligen var han instängd i en glasbur på Gustav Adolfs Torg i Malmö som programledare för Musikhjälpen. Karriären har verkligen gått framåt för den roliga killen från Vallentuna.

– Jag tycker egentligen inte att något jag gör är speciellt märkvärdigt, och jag känner mig inte som en kändis. Det bara råkar vara så att jag jobbar offentligt, det jag gör syns mer än många andra jobb

Standup-kurser

Fråga SYV