09 jul 2021

Så hanterar du prestationsångest

Ångest är något som alla mer eller mindre känner ibland. Vare sig det är inför ett nytt jobb, en svår uppgift eller inför en tenta så påverkar den oss människor. Hur kan man då göra för att dämpa ångesten? Vi tog hjälp av psykologen Tiina Nilsson.

Varför får man ångest?
– Vi människor får ångest av många olika anledningar. Just inför tentor kan det bero på att ordet tenta i sig väcker en automatisk tanke om att ”jag kommer inte klara detta”. Det kan exempelvis bero på att du har tidigare erfarenheter med underkända tentor, vetskapen om att du inte har pluggat tillräckligt eller att alla dina kursare är oroliga och att det smittar av sig på dig.

Vad är egentligen ångest?
– Ångest är en naturlig och obehaglig känsla som kan ses som kroppens egen varningssignal. Ångest kan även beskrivas som en stark oro.

Hur ska man tänka för att dämpa ångesten?
– Fundera på vad det är som ger dig ångest, försök strukturera upp vad som väcker störst obehag hos dig. Om du lyckas identifiera det, fundera kring dina möjligheter att påverka och förändra förutsättningarna. Vilka faktiska möjligheter har du att agera? När du gjort vad du kan kvarstår förutsättningarna som du inte kan påverka, premisserna som du måste acceptera. Att hantera och acceptera ångest är en tuff uppgift och när du klarar av att stå ut har du tillägnat dig ett värdefullt verktyg inför nästa ångestladdade situation.

Vad kan man göra praktiskt för att få en ljusare tillvaro under studierna?
– Det är viktigt att du skapar en upplevelse av att studietiden är meningsfull för dig, både gällande själva jobbet eller studierna men även fritiden. Strukturera så att de känns hanterbara. Balansera med fritidsintressen som ger dig glädje och energi. Prioritera inte bort dem när det nalkas tentor eller uppgifter, det är då du behöver påfyllning av energi.

Vilka drabbas främst av ångest?
– De flesta drabbas av ångest i någon grad. Olika förutsättningar utifrån vår genetik, vår personlighet och det sociala sammanhang vi lever i påverkar sannolikheten att vi får ångest och graden av den.

Hur vet man att man har ångest?
– Ångest påverkar våra tankar och ger kroppsliga reaktioner. När du oroar dig kan du uppleva att du får svårt med koncentrationen och att du ältar kring det som ger dig ångest. Du kan bli rastlös och orolig i magen, få spänningar i nacke och axlar och förhöjd puls. Vid kraftig ångest kan det vara så att du får tunnelseende, upplever att du får svårt att andas och känner ett tryck över bröstet.

Hantera ångesten: Tiinas bästa tips

1. IDENTIFIERA
Identifiera vad som ger dig ångest. Vad kan du påverka och vad måste du acceptera?

2. SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR
Skapa förutsättningar för att minska onödig ångest. Inför tentor kan det handla om att läsa på i god tid eller inför arbetsintervjun om att vara påläst och väl förberedd.

3. REGELBUNDNA VANOR
Ät, sov och träna regelbundet.

4. UTMANA
Undvik inte ångestfyllda situationer, våga utmana dig för att ångesten ska minska på lång sikt.

5. ACCEPTERA
Försök acceptera att du har ångest och att det är en naturlig del av livet. Känner du att din ångest begränsar dig och hindrar dig i vardagen rekommenderar jag att du kontaktar närmaste vårdcentral för rådgivning.

    Senast uppdaterad: 09 jul 2021

    Du kanske också är intresserad av:

    Senast uppdaterad: 2019-04-16

    Studiedisciplin med ny metod

    Sol och värme så här års ger lätt problem med studiedisciplinen. Men det finns botemedel  Läkarstudenten Fredrik Oldenborg, 36, använder den så kallade AKO-metoden. Metoden togs fram för att höja träningsmotivationen men fungerar lika bra i studierna. - Bemästra den inre dialogen så tar du också kontroll över det största hindret för resultat, nämligen du själv, säger Olof Röhlander, mental trä ...
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2021-05-12

    Bästa tipsen: Så pluggar du effektivt

    Norah pluggar bioteknik samtidigt som hon driver företag. Förra året utsågs hon till en av landets 100 främsta supertalanger. Här ger hon sina bästa tips.

    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2019-11-14

    5 pluggtips från Allakando - Privatundervisning, kurser & läxhjälp

    Vi på Allakando jobbar dagligen med läxhjälp och vi måste erkänna att vi älskar plugg – att få lära oss nya saker och att utvecklas som personer. Här kommer våra bästa pluggtips!

    Läs mer