Jobben bakom Melodifestivalen

Melodifestivalen är i full gång och allt fokus är på artisterna och programledarna. Men bakom scenen jobbar betydligt fler personer än så. Vi har tittat närmare på tre nyckelpersoner som gör produktionen till en riktig fest.

Sminkösen: "Jag ser till att det blir "extra shine""

Starkt ljus, skarpa närbilder och många konstiga vinklar. Att se bra ut på scenen i Melodifestivalen kräver sitt smink och framförallt någon som vet hur personer ska sminkas. Jenny Lindholm kommer i år att jobba bakom scenen för att alla ska se så bra ut i rutan som möjligt.

– Det är alltid kul att jobba på Melodifestivalen och extra roligt med tjejerna. Melodifestivalen är ett typiskt forum där det ska vara "extra shine", säger hon.

Hon har jobbat på mängder av olika tv-produktioner men det var långt ifrån självklart att hon skulle bli sminkös, eller make up-artist som är ett vanligare namn idag.

– Jag älskar att måla och tycker att det är det är superkul att jobba med människor. Sedan träffade jag en tjej som jobbade som sminkös och jag tyckte det lät kul. Jag gick en utbildning 1998 och har jobbat sedan dess, säger Jenny Lindholm.

Även om arbetsmarknaden kan vara tuff för sminköser har Jenny Lindholm alltid haft jobb.

– De bästa egenskaperna att ha är så klart att vara kreativ och duktig med penseln. Men lika viktigt är att vara lyhörd för olika personer. Stämmer inte personkemin så spelar det ingen roll hur duktig du är.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det roligaste är att träffa olika människor och att få jobba med färg och form.

Pyroteknikern: "Jag jobbar med eld, rök och konfetti"

Vad är det du gör?

– Tyvärr så kan jag inte gå in i detalj om vad som kommer att ske i årets Melodifestival. De olika momenten som vi kan tänkas leverera är pyroteknik, eldeffekter, konfetti och rökeffekter av flera olika varianter, som till exempel tungrök.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är väldigt stora variationer och det blir ofta justeringar under resans gång. Man måste vara väldigt flexibel men samtidigt se till att hålla säkerheten hög i alla moment. Det finns inte en dag som är den andra lik.

Vad krävs det för utbildning för att jobba med pyroteknik?

– Pyrotekniker är mer något man blir genom att jobba som lärling. Däremot finns det väldigt många stadgar och paragrafer att följa. Det ställs höga krav på företaget som är ansvarigt för utförandet.

Pernilla Isedal

Kranfotografen: "Jag styr kameran med hjälp av en joystick"

Vad är det du gör?

– Under Melodifestivalen kommer jag att operera en av kranarna. Det betyder att jag tar flygande bilder och från olika vinklar. Kranen är sju och en halv meter lång och jag svingar den och styr kameran med en joystick plus att jag håller koll på zoom och skärpa.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att vara en del av ett stort sammanhang. Kollegorna och stämningen på jobbet är det bästa.

Hur blir man kranfotograf?

– När jag var 14 år visste jag att jag ville bli fotograf. Sedan gick jag på Mediagymnasiet i Nacka strand och lyckades till slut få tio veckors praktik på SVT Stockholm. Där började jag som kameraassistent och mötte Torkel Wingårdh som är en legend i branschen. Det var han som lärde mig att operera kranen.

Rickard Lindholm
Senast uppdaterad: 15 feb 2012