Låt studierna flytta till dig i stället

Plugga på distans om du inte har möjlighet att flytta till studierna.

Att studera på distans kan vara lösningen om du inte vill flytta till studierna.

I Sälen har man nu byggt en campusmiljö för att få tvekande säsongare att stanna - och inte behöva plugga någon annanstans.

– Många som jobbar här går i studietankar och om man kan kombinera jobb med studier är det en jättebra grej, säger Johannes Bengtsson.

För att slippa flytta efter varje säsong har man i Sälen startat upp ett samarbete mellan Skistar och Högskolan i Dalarna. Så när snön har smält kan de som arbetar uppe på fjället välja att stanna. Majoriteten av medarbetarna är mellan 19 och 25 år, vilket gör att många försvinner efter säsongens slut.

– Det blir ju ofta att man drar hem till sin hemstad under sommaren vilket gör att man får två separata liv. Man vill kunna vara kvar med samma vänner året om, det är så trist när man skiljs åt efter säsongen, säger Johannes Bengtsson, 22, från Ängelholm som gör sin tredje säsong på Hundfjället.

Utbildningarna ska gå att läsa redan till sommaren då det drar igång i augusti med målsättningen att det ska vara ett 30-tal elever.

– Man ska slippa välja bort fjället genom att kombinera jobb på vintern med studier på sommaren, i stället för att hetsa för att hitta en lägenhet i en större stad har man tryggheten i att vara kvar i Sälen hela året, säger Camilla Sundqvist, personalansvarig på Skistar.

Tre andra utbildningar som startar

Butikssäljarutbildning
NTI-skolan i Lund finns det nu en butikssäljarutbildning. Genom att varva praktik är det meningen att erfarenhet och kontakter ska leda till jobb. Undervisning kommer att ske två dagar i veckan och praktik tre.
När: Nästa kursstart är 16 april.
Kostnad: Utbildningen är CSN-berättigad.

Homestaging
För den som vill lära sig mer om heminredning finns det en distansutbildning som Designskolan.eu erbjuder. Det mesta skolarbetet sker på hemmaplan men det ingår även två kurshelger utanför Göteborg.
När: Anmälningar tas emot löpande, max åtta deltagare per kurs.
Kostnad: Pris flr hela utbildningen är 12 375 kronor, då tillkommer även resekostnader och kurslitteratur.

Värdegrundsutbildning
Uppsala universitet startar en ny utbildning som vill ta fasta på den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen. Målgruppen är enhetschefer, biståndshandläggare, medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering.
När: Kursstart till hösten 2012.
Kostnad: Utbildningen är på kvartsfart vilket gör det möjligt att arbeta samtidigt.

Fråga SYV