Spetsutbilda dig redan på högstadiet

I höst startar landets första spetslutbildningar på grundskolenivå. På gymnasiet finns redan 20 stycken. Aron Granberg, 17, går en av dem, Matematikgymnasiet i Danderyd.

Minst en gång om dagen – eller totalt 400 minuter per vecka – har Aron Granberg, 17, matte på schemat. Han går första året på Matematikgymnasiet i Danderyd som är en av landets 20 spetsutbildningar på gymnasienivå.

– Jag har varit intresserad av matte väldigt länge och tyckte skolan verkade bra när jag hälsade på, säger Aron. Det är väldigt mycket matte, men det tycker ju vi är bra eftersom mattelektionerna är de roligaste. En skillnad mot vanliga program är att vi inte sitter och räknar i matteböcker på lektionerna. I stället löser vi problem tillsammans i klassen.

I höst startar spetsutbildningar, liknande Matematikgymnasiet, även på grundskolenivå. Aron gick själv i en så kallad "matteklass" på högstadiet och tyckte det var bra, men han är inte säker på att han hade valt en spetsutbildning inom matematik redan i grundskolan.

– Jag hade nog tyckt att det varit lite väl ambitiöst. Men jag tror definitivt att många andra skulle välja det om de verkligen är intresserade. Dock beror nog mycket på vad föräldrarna tycker, eftersom man inte brukar gå sin egen väg i den åldern. Jag tycker det finns mer poäng med spetsutbildningar på gymnasiet, säger Aron.

Så fungerar utbildningarna

Försöksverksamhet
Skolverket har beslutat att åtta grundskolor ska får starta riksrekryterande spetsutbildning i årskurs 7-9 till hösten. Även 2012 och 2013 kommer skolor kunna ansöka om att få delta i denna försöksverksamhet. Totalt kan 30 spetsutbildningar beviljas, 15 inriktade mot matematik eller naturorienterande ämnen och 15 mot samhällsorienterande eller humanistiska ämnen.

Kan ge gymnasiekurser
Spetsutbildning ska ge fördjupning och breddning inom de ämnen som utbildningen är inriktad mot. Syftet är att eleverna ska nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling. Inom de särskilda ämnen är det möjligt att ge gymnasiekurser, och skolan får även använda tester och prov för antagning eller urval. Spetsutbildningen är riksrekryterande.

Först ut

  • Liljeborgsskolan i Trelleborg: spanska och tyska.
  • Internationella engelska skolan i Jönköping: engelska.
  • Berzeliusskolan i Linköping: matematik, biologi,fysik och kemi.
  • Roggeskolan i Strängnäs: matematik, biologi, fysik och kemi.
  • Franska skolan i Stockholm: franska.
  • Grundskolan Metapontum i Stockholm: matematik.
  • Mörbyskolan i Danderyd: matematik.
  • Hertsöskolan i Luleå: matematik.

Hitta spetsutbildningar på gymnasiet här!

Senast uppdaterad: 22 okt 2021