Så pluggar du bäst inför högskoleprovet

Foto: Stock Exchange

Du har anmält dig till högskoleprovet, nu gäller det att förbereda dig på ett bra sätt. Vi har tipsen som hjälper dig att hitta rätt bok, kurs eller app.

Intresset för att skriva högskoleprovet är stort, hösten 2012 var det 51 300 personer som skrev provet. Fler och fler väljer också att förbereda sig på ett bra sätt. Marcus Svannäs är kursansvarig på Upgrades Education och BliAntagen, ett av de företag som arrangerar förberedelsekurser inför högskoleprovet.

– Vi har ett högt tryck på våra kurser, i Stockholm har vi över 100 personer som läser våra kurser inför varje provomgång. Det finns ett stort intresse för att skriva provet och det finns flera sätt att förbereda sig. En kurs ger en interaktion mellan elev och lärare som ingen annan förberedelsemetod ger, säger Marcus.

Utbildningarna som kräver högst poäng

Dessa program brukar kräva högst poäng på högskoleprovet:

Marcus menar att ett av de största problemen på provet har med stress att göra, man får tidspress och blackout och tänker fel eftersom man är för dåligt förberedd. På kurserna simulerar man därför ett helt prov för att sedan analysera vad man behöver öva på.

Victoria Daviknes tillhör de som sett en avsevärd resultatskillnad efter att ha gått en kurs. Hon skrev högskoleprovet första gången under sitt första år på gymnasiet. Resultatet blev 0,8, ganska långt ifrån det resutlat hon behövde för att komma in på juristprogrammet. Nästa gång, efter kursen, blev resultatet 1,5.

– Andra gången jag skrev kändes det bättre och jag tror att det hade med kursen att göra. Jag var mycket lugnare och visste hur jag skulle disponera tiden, säger Victoria.

Utbildningarna som kräver lägst poäng

Tips på hjälpmedel

Kurser:

Upgrades Educations intensivkurser

Högskoleprovguiden

Privatläraren Stockholm

Böcker:

Den Kompletta Guiden Till Högskoleprovet

Högskoleprovet Övningsbok

The White Book

Appar:

Nya högskoleprovet – Appanero.

Högskoleprovet – öva på ORD NOG DTK ELF LÄS – Appanero. Baserad på det gamla provet.

Ordkunskap – Designbaren. Träna inför den svåra ORD-delen av högskoleprovet.

Quizzer Högskoleprov NOG (matematik & logik) – Mobil Utbildning Sverige AB.

Träna på gamla prov:

Test: Hur klarar du gamla högskoleprov?

Behöver du fler tips på hur du kan träna till högskoleprovet på bästa sätt? Econello har sammanställt information om hur dagen är upplagd och vad du kan göra för att lyckas med nästa högskoleprov. Läs mer här!

Fråga SYV