27 okt 2021

Sophie skrev 2,0 – här är hennes tips

Sophie Ollén har skrivit resultat 2,0 på högskoleprovet två gånger, både på det nya och det gamla provet. Här delar hon med sig av sina tips.

Sophie Ollén är veteran när det gäller att skriva högskoleprovet. Fyra gånger har hon skrivit – med högsta möjliga resultat, 2,0, två gånger. I dag läser hon till läkare och på fritiden undervisar hon på olika kurser som förbereder för just högskoleprovet, genom Upgrades Education.

Varför skrev just du 2,0?

– Matte har jag alltid haft lätt för, så de bitarna hade jag lite gratis. Sen tror jag att jag har haft nytta av att jag läste mycket som barn, på språkdelarna. Det handlar också om att ha en bra dag och det är dels en tillfällighet, men också att man är väl förberedd, säger Sophie.

Sophie anser att en av nycklarna till att prestera bra på högskoleprovet är att förbereda sig bra och att lära sig disponera tiden på provet på rätt sätt.

– Man kan träna sig till väldigt mycket, allra bäst är att träna på gamla prov så att man blir van vid tänket. Många delar, till exempel matten, skiljer sig mycket från den matte man har på gymnasiet, säger Sophie.

Genom att träna på gamla prov får man också lite koll på hur man ska disponera sin tid på provet. Sophie har flera tips.

– I det nya provet där man gör flera provdelar i ett block kan man själv styra sin tid. Det är smart att göra t ex ORD först för där det är många poäng på kort tid. Jag tycker också att man ska göra de delar man är bäst på först. Tänk också på att bara för att uppgifterna kommer i en viss ordning behöver man inte göra dem i den ordningen.

Finns det något man ska tänka på, på själva provdagen?

– Ät bra mat och promenera på rasterna för att få frisk luft. Det är en lång dag när man måste prestera på topp hela tiden.

Fler tips från Sophie:

1. Repetera gymnasiets matte A och B. Kan man det kan man den matematik man behöver för högskoleprovet.

2. Träna på att läsa engelska texter och tyngre svenska, t ex ledarsidorna i dagstidningarna.

3. Se till att vara väl förberedd på själva provdagen. Ha med penna, sudd, linjal och legitimation. Ät ordentligt så att du orkar koncentrera dig hela dagen.

Intervju från 2012

    Senast uppdaterad: 27 okt 2021

    Du kanske också är intresserad av:

    Senast uppdaterad: 2019-04-16

    Så kniper du ditt eget Nobelpris

    Vill du få ett Nobelpris ur kungens hand? Här hittar du den ultimata guiden till världens mest prestigefyllda pris. Under de senaste 100 åren har 38 kvinnor fått priset. Motsvarande siffra för män är 723. De naturvetenskapliga ämnena är närbesläktade och ger dig möjligheten att knipa ett – eller två – pris beroende på hur du specialiserar dig. Exempelvis knep Marie Curie fysikpriset 1903 och kemi ...
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2021-10-07

    Utbildningarna som garanterar jobb

    Vill du vara säker på att få jobb efter examen så finns flera vägar att gå. Svenskt näringsliv har kartlagt högskoleutbildningar som leder till kvalificerade jobb. Enligt statistiken ligger många tekniska utbildningar i topp. Fysisk planering, teknisk nanovetenskap och arkitektur är några av de utbildningar där 100 procent av studenterna får kvalificerade jobb efter utbildningen.
    Läs mer
    Senast uppdaterad: 2021-10-08

    Här finns hjälpen när du mår dåligt

    Är du student och mår dåligt psykiskt? Du är inte ensam. Allt fler unga vuxna mår dåligt och sämst mår studenter, visar rapporter. Vi träffar experter och studenter som tipsar om hur man kommer vidare när man mår dåligt. Socialstyrelsens folkhälsorapport visar att unga vuxna (18-24 år) mår allt sämre och de som mår sämst är studenter. En rapport från Uppsala studentkår visar att stress och psykisk ...
    Läs mer