skriva högskoleprovet
19 jul 2022

Därför ska du skriva högskoleprovet

Man hör ofta att högskoleprovet ökar chansen att bli antagen till högskolan. Men varför då? Vi tog hjälp av Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket, för att reda ut begreppen.

Varför ska man skriva högskoleprovet?

– Om ett urval måste göras till en utbildning, d v s  om det finns fler behöriga sökande än platser, kan man konkurrera i både betygsurvalet och provurvalet om man gör högskoleprovet. Vid ett urval ska platserna fördelas med minst en tredjedel på grundval av betyg, minst en tredjedel på grundval av resultat från högskoleprovet och högst en tredjedel på grundval av högskolan bestämda urvalsgrunder.

Till en del utbildningar behöver inget urval göras utan alla behöriga sökande kan antas. Därför är det viktigt att alltid kolla upp vad som gäller för de utbildningar man är intresserad av. 

En del utbildningar använder också resultatet från högskoleprovet för att kunna särskilja dem med lika jämförelsetal i betygsurvalet. Information om vilka utbildningar det handlar om finns inte samlad på ett ställe, utan man måste som sökande ta reda på vad som gäller för de utbildningar man är intresserad av.

Finns det utbildningar eller fall där det är extra viktigt att skriva högskoleprovet?

– Ja, de utbildningar som är mest konkurrensutsatta, t.ex. läkarutbildningen. Där används högskoleprovsresultat i betygsurvalet, provurvalet och även i det alternativa urvalet (”av högskolan bestämda urvalsgrunder) där det används (Umeå universitet och KI).

Vilket resultat krävs?

Kolla gammal antagningsstatistik på uhr.se för att få reda på ungefär vilket resultat som krävs för att komma in på din utbildning.

Hitta din högskoleutbildning

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Mer lönsamt att studera för kvinnor

Högskoleutbildning blir allt mindre lönsamt. Vissa utbildningar är till och med olönsamma. Lista: Utbildningarna som lönar sig – och inte gör det. Under 2000-talet har det blivit allt mindre lönsamt att studera på högskola. Det visar en ny rapportbok från Saco och SNS Förlag där man jämför livslöner, det vill säga personers totala nettoinkomster under hela livet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-16

Uppsala dominerar på nätet

Kampen om studenterna är hård bland högskolor och universitet. En ny undersökning visar att Uppsala universitet är det universitet som är klar vinnare när det gäller omnämningar på nätet. Analysföretaget Meltwater  har undersökt hur de tio största svenska universiteten exponeras i sociala medier och den visar att Uppsala universitet dominerar diskussionerna på nätet med 477 omnämningar de sen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Juristprogrammet populärast

Juristprogrammet vid Stockholms universitet är populärast av alla program och nykomlingar på topplistan är tekniskt basår och sjuksköterskeprogram. Det är resultatet när VHS redovisar statistiken för antagningen till hösten. Totalt har 357 893 stycken sökt in till hösten program och kurser på landets högskolor och universitet. Det är en ökning med 3 % sedan 2011 och femte året i rad som antal söka ...
Läs mer