YH-utbildningarna som lockar flest

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Apotekstekniker och rådgivare inom bank och finans – det är de populäraste YH-utbildningarna just nu.

Sökfunktion:

För fyra år sedan inrättades yrkeshögskolan och utbildningsformen, som förkortas YH, bara växer.

På topplistan över vilka YH-utbildningar som har högst söktryck toppar apotekstekniker, följt av rådgivare inom bank- och finans och lokförare. Det som särskiljer just yrkeshögskoleutbildningar mot till exempel utbildning på högskola är att de är starkt inriktade mot ett visst yrke.

– Att utbildningarna inom yrkeshögskolan blivit så attraktiva beror på de höga kvalitetskrav som ställs på utbildningarnas innehåll och genomförande, deras nära koppling till arbetslivet och att de allra flesta får jobb efter avslutad utbildning, säger myndighetens generaldirektör Pia Enochsson.

Natalie pluggar till apotekstekniker

Nathalie Thengius, 22, studerar till apotekstekniker i Malmö. Efter gymnasiet provade hon yrken som illustratör och montör, men hjärtat sa att hon ville träffa folk. Jobba i butik.

– En apotekstekniker får ju också stå i butik. Intresset för läkemedel har jag fått under utbildningens gång, men allra mest är jag intresserad av personer, kroppsspråk, kommunikation och kontakt, säger Nathalie Thengius.

För henne är yrkeshögskolan en trygg utbildningsform – hon vet att hon är nästan garanterad jobb efter utbildningens slut. Behovet av utbildade apotekstekniker är stort över hela landet på grund av att det nu finns flera nya apoteksaktörer efter avregleringen.

Stora pensionsavgångar de närmaste åren ökar på behovet ytterligare. Apoteksteknikerutbildningen är 1,5 år lång och Nathalie är inne på andra terminen. Just nu gör hon praktik på Icas apotek Cura.

– Jag får aldrig nog av kundkontakt. Det ska bli så roligt att få ge råd, guida i butiken och se en nöjd kund säga hej då från kassan. En riktig kick.

Populäraste YH-utbildningarna just nu

  1. Apotekstekniker, 17 sökande/plats.
  2. Rådgivare inom bank och finans, 13 sökande/plats.
  3. Lokförare, 13 sökande/plats.
  4. Tandsköterska, 11 sökande/plats.
  5. Byggkonstruktör/projektör, 10 sökande/plats.
  6. Hudterapeut, 9 sökande/plats.
  7. Grafisk designer, 8 sökande/plats.
  8. CAD-konstruktör, 8 sökande/plats.
  9. Boendestödjare, 8 sökande/plats.
  10. Fotograf, 8 sökande/plats.

Läs mer om YH-utbildningar:

Fråga SYV