07 okt 2021

Rekordmånga kan läsa på distans

Drömutbildningen behöver inte innebära en flytt till någon liten stad långt bort. Rekordmånga YH-utbildningar finns på distans.

Sökfunktion:

Hitta din distansutbildning

YH-myndigheten har beviljat 127 nya distansutbildningar i år. Och tonvikten ligger på utbildningar inom hälso- och sjukvård, ekonomi och försäljning samt teknik och tillverkning. Orsaken till att så många nya distansutbildningar startar är att några kvalitetsskillnader mellan distans och vanlig platsbunden utbildning inte märks.

– Skillnaden mellan distans och bunden är att man jobbar digitalt. Man har kontakt med de studerande på ett annat sätt. Man har interaktion med sin lärare, men på ett annat sätt, säger Johan Blom, avdelningschef på YH-myndigheten.

Många YH-utbildningar har säte i små orter som till exempel Sollefteå, Sunne eller Eslöv. I år börjar betydligt fler yrkesutbildningar än tidigare – på distans.

– Vi tittar på utbildningen i sig och vilka utbildningar som går bäst. Vi värderar inte om den är på distans eller inte. Är det en bra utbildning förutsätter vi att den är lika bra på distans som bunden, säger Johan Blom.

"Älskar mitt jobb"

Sara Grandelius omskolade sig till undersköterska för sex år sedan, nu vidareutbildar hon sig till specialist i cancervård vid Yrkeshögskolan i Eslöv. Vid sidan av studierna har hon två jobb, på den palliativa avdelningen på Löwenströmska sjukhuset och på Radiumhemmet, och tre barn.

– Jag har ingen fritid. Men jag älskar mitt jobb, det är det bästa som finns, säger hon.

Att läsa på distans var ett självklart val. Det är svårt att hinna med studier, jobb och familj samtidigt. Bra studieteknik är avgörande för att lyckas eftersom nästan all kontakt med högskolan och kurskamrater sker digitalt.

– Det passar nog inte vem som helst. Men är man driven och intresserad tar man sig tid.

Läs mer:

Studiefakta: Yrkeshögskola

Så lyckas du på distans

Studera ett år – få jobb direkt

Viktor Bendz

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

"Vi vill ha en levande mässa"

21 mars öppnar yh-mässan i Malmö på Malmö Arena. Där kan du mingla med representanter från en stor mängd intressanta utbildningar, lyssna på inspirerande föreläsningar och speed-dejta studie-och yrkesvägledare. Sandra Strandberg, Fredrik Johnsson, Ylva Claesson och Sandra Smith pluggar själva på yh-utbildningen ”Service Manager för future tourism”.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet. Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken. – Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa ...
Läs mer