12 okt 2021

Unga vill helst till svenska storbolag

När dagens unga akademiker ska välja sin drömarbetsgivare hamnar många svenska företag i topp. Svensk möbeljätte populärast bland ekonomistudenter.

Många svenska företag hamnar i topp när dagens unga akademiker ska välja sin drömarbetsgivare. Det visar Företagsbarometern, en undersökning som företaget Universum genomför blad drygt 12 000 studenter varje år. Särskilt populär är den blågula möbeltillverkaren som hamnar högst bland ekonomer och näst högst bland ingenjörer.

– Ikea spelar i samma liga som Apple och Google. Och det är inget mindre än resultatet av en fantastisk affärsidé, säger Jacob Fant, strateg på varumärkesbyrån Rewir.

– För det första attraheras studenter av varumärket. För det andra är det globala bolag där det finns globala möjligheter att utvecklas.

Bland de företag som klättrat mest sedan förra årets mätning märks konsult- och ingejörsföretaget Pöyry, Handelsbanken och managementkonsultbolaget McKinsey & Company. Till de företag som ännu kämpar med att locka till sig hungriga studenter har varumärkesexperten Jacob Fant ett råd: Var er själva.

– I den transparenta värld vi lever i dag hittar folk fram, man behöver alltså inte göra sig till. Det handlar om att backa tillbaka till det som är unikt och att vara stolt över det.

Så fick Jenny drömjobbet på Ikea

För tionde året i rad placerar sig Ikea högst upp på listan över de företag som ekonomistudenter helst vill jobba på. Men för Jenny Johansson, idag HR-koordinator, började vägen mot Ikea långt tidigare än studenttiden i Uppsala.

– Det är knappt så jag vågar säga det, men jag drömde om att jobba på Ikea redan när jag var barn. Jag växte upp på en liten ort och det var en stor inspiration att få åka till Ikea. Redan som student började jag jobba extra och på den vägen är det, säger hon.

Hur ska man bära sig åt för att få drömjobbet på Ikea?

– Att vara intresserad av heminredning är centralt. Det handlar om att skapa en bättre vardag för kunderna och att ha jobbat på något av våra varuhus är en bra merit. Sedan gäller det att lära känna Ikea och visa varför man vill jobba hos oss.

Den starka sammanhållningen bland personalen och "dyrkandet" av grundaren Ingvar Kamprad har fått en del att anklaga Ikea för att vara mer sekt än företag.

– Vi möts av det ganska ofta och jag kan förstå det på ett sätt. Men på Ikea får man ifrågasätta saker. Det är ju så vi kommer framåt och utvecklas, säger Jenny Johansson.

Populäraste företagen

För ekonomer:

1. Ikea
2. Google
3. Hennes & Mauritz
4. Ernst & Young
5. PwC
6. Swedbank
7. SEB
8. Handelsbanken
9. L´Oréal
10. KPMG

För tekniker:

1. Google
2. Ikea
3. Ericsson
4. Vattenfall
5. ABB
6. ÅF
7. Astra Zenica
8. Sweco
9. McKinsey & Company
10. Microsoft

För data/IT:

1. Google
2. Microssoft
3. Ericsson
4. DICE
5. IBM
6. Sony Ericsson
7. Intel
8. Volvo IT
9. Ikea
10. Samsung

Bubblare, alla kategorier (klättrade placeringar):

1. Pöyry (87)
2. Handelsbanken (74)
3. McKinsey & Company (57)
4.Telenor (43)
5. LFV (42)
6. Ikanobanken (38)
7. NASDAQ OMX (37)
8. Samsung (36)

Anders Molin

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Här finns jobben i sommar

Kan du tänkar dig att jobba med gamla och sjuka i sommar? Grattis! Där finns nämligen rekordmånga sommarvikariat i år – åtminstone för den som söker sig till rätt län. I januari förra året rapporterades 3 131 nya sommarjobb inom kategorin vård och omsorg. Samma period i år är motsvarande siffra 13 459. Varken Arbetsförmedlingen, AF eller arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, S ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Våga ta klivet från ditt tråktrygga jobb

Vantrivs du på jobbet och längtar efter förändring? Inspireras av Andreas Sjöberg som vågade ta ett vilt språng. Andreas Sjöberg hade jobbat som socialarbetare i hela sitt vuxna liv. Som vakt på fängelse. Som samtalskurator för unga vuxna.Som socialsekreterare. Men för ett drygt år sedan tog han ett vilt språng.-- Jag längtade efter förändring och sa upp mig från Sveriges mest trygga anställning p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Emma, 26, är framtidens ledare

Ett brinnande intresse för att utveckla andra människor kombinerat med en knivskarpt teknisk begåvning gav Emma Olofsson vinsten i Future Female Leader Award 2013. Priset är ett skräddarsytt traineeprogram på tre av branschens tyngsta företag. Vilka de blir vet hon först efter att ha besökt alla KTH:s åtta partnerföretag för att resonera om vilka möjligheter de kan erbjuda.
Läs mer