Tipsen för att bli en bättre handledare

Att utbilda i körning kräver sin egen utbildning. Och det gäller att göra saker och ting rätt. Metro har letat upp några värdefulla tips till nya handledare.

Planerar du att handleda i övningskörning snart? Då finns det en rad saker att tänka på innan. Förutom att du ska ha ansökt om tillstånd hos Transportstyrel- sen ska du även ha genomgått en introduktionsutbildning för att lära dig grunderna.

– De som skadar sig är ofta de som är nyexaminerade bilförare. Det man vill med utbildningen är just att handledarna ska bli mer effektiva på att kunna lära ut och på så sätt få dem att bli mer erfarna, säger Christian Engelin, trafikskolelärare på Körkortsspecialisten i Göteborg och som också har handledarkurser.

Hans bästa tips till blivande handledare är att noggrant studera handledarboken man får under kursen.

– Där finns alla tips och det finns också en enkel ordning att gå efter, alltså hur man ska göra, säger han och poängterar också att en vanlig fälla som ovana handledare brukar göra är att gå för fort fram.

– Det är ett klassiskt misstag. Man hoppar över tråkiga moment som att starta, växla och krypköra och kör i stället till    farmor eller träningen, sedan att det går sådär på vägen spelar ingen roll för det är roligare än att vara stilla på en plats och bara öva och öva, säger Christian Engelin.

Rebecka Andersson från Guldheden i Göteborg har varit handledare för sin son Jacob, 16, i drygt en månad och tycker att det är viktigt att man planerar rutten innan man åker i väg.

–Det är bra om man kollar ut olika områden som passar för vad man ska träna på, ställen man vet hur de är, säger hon.

Än så länge har inte Jacob börjat övningsköra hos trafikskolan men när det är dags planerar Rebecka att följa med.

–Om man har möjlighet så är det nog bra som handledare att följa med i bilen, för då vet man vad man bör öva på, säger hon.

Regler för att bli handledare

Sedan nya regler infördes 2006 måste man som privat handledare ha genomgått en kurs i förväg. De flesta kör- skolor erbjuder handledarkurser och priset ligger på mellan 300 och 500 kronor.

Man måste även ansöka om tillstånd hos Transportstyrelsen och få ett godkännande för varje elev som man vill handleda, en sådan ansökan kostar 170 kronor, enligt körkortsportalen.

Det krävs också att man har den behörigheten som eleven ska undervisas i, för exempelvis personbil krävs behörighet B. Ska det undervisas i flera behörigheter så måste de redovisas samtidigt när man ansöker om tillstånd hos Transportstyrelsen.

Nya regler från den 1 februari 2012

Antal elever
Från den 1 februari i år infördes det nya regler som innebär att man inte får handleda mer än 15 elever under samma period.

Godkännande
Man måste ha ett godkännande för varje elev.

Gäller i fem år
Precis som innan så gäller ett godkännande i fem år men en ny förändring är att man inte själv kan upphäva det. Däremot gäller fortfarande att godkännandet upphör att gälla om körkortet återkallas.

Mer om körkort

Fråga SYV