20 okt 2021

Nytt gymnasium ska locka till teknikjobb

Allt fler teknikföretag väljer att starta egna gymnasier, med skräddarsydda utbildningar. Ett är Mälardalens tekniska gymnasium, som slår upp portarna i höst. Bakom står ägarföretagen Scania och Astra Zeneca i Södertälje.

Mitt på Scanias företagsområde i Södertälje, i gamla Industrigymnasiets upprustade lokaler, startar nya Mälardalens tekniska gymnasium i höst.

Skolan ägs av Scania och Astra Zeneca och drivs i samarbete med Telge Energi. Med toppmodern teknik och närheten till verkligheten – plus en tusenlapp extra i månaden till duktiga elever – hoppas rektorn Susann Jungåker kunna locka fler unga till jobb inom teknik och industri.

– Många företag saknar personer som kan det praktiska men som även har den teoretiska överblicken. Vi vill ge våra elever både och. En sådan utbildning saknas i dag, säger hon. När verksamheten är i full gång beräknas 500 elever gå här. I höst tar skolan
emot 72.

– Intresset är stort. Över 200 har redan sökt i ett första urval.

Skolan erbjuder ett helt nytt treårigt program, som ska förse ägarföretagen och andra företag i regionen med skräddarsydd kompetens.

Först efter ett första gemensamt år får eleverna välja mellan yrkes- eller högskoleinriktning. Båda är minst tre år och även den praktiska linjen ger allmän högskolebehörighet.

Det nu nedlagda Industrigymnasiet som drivits v Scania sedan 70 år anställde sina elever. Intagningen skedde via intervjuer och hälsokontroller.

Till det nya gymnasiet sker intagningen enbart via betyg. Kraven är också högre. Studiebonusen på 1 000 kronor per månad går till elever som lyckas höja sin studietakt.

Alla elever garanteras praktik på något av ägarforetagen samt en visstidsan- ställning på sex månader efter avslutad utbildning.
 

Fler tekniska gymnasieskolor där näringslivet är inblandat

ABB Industrigymnasium

Skanskagymnasiet

Göranssonska skolan (drivs av Sandvik AB i samarbete med Sandviks kommun)

Göteborgsregionens tekniska gymnasium (ägs av AB Volvo och Volvo Personvagnar AB tillsammans med Göteborg stad)

 

Relaterat

Lönestatistik för yrken

Här finns jobben!

Så väljer du rätt gymnasieutbildning

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Från Boden till Lund - för fysiken

Karl Nordenstorm flyttade från Boden till Lund för att kunna gå Sveriges enda gymnasieprogram med inriktning på fysik. Lund är just nu en av världens mest spännande platser att plugga fysik på. Karl kom till Lund för två år sedan och var då en av de första eleverna på den spetsutbildning i fysik som startade på Polhemsskolan. Det innebär att han har dubbelt så mycket fysik på schemat som andra nat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Plugga historia på Youtube

Vad kan vara tråkigare än historia, med dammiga kungar och krig? Två lärare försöker ändra på det. En ny sorts historieundervisning har uppstått på Youtube. Med hjälp av omskrivna populära låtar har två amerikanska historielärare gjort ämnet roligt. Självklart har skaparna ”Mrs B” och ”Mr H” också gjort kreativa musikvideor till musiken. Lärarna tar upp ämnen från spridda delar av världshistorien ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

De gör EU roligare för unga

I EU-valet 2014 ska de som nu går på gymnasiet rösta. Men intresset bland unga är svalt för EU. En grupp elever på Sundsgymnasiet i Vellinge vill ändra på det. –      Intresset för EU är lågt och kunskaperna ännu lägre, säger  Jonathan Nyhlen, 18 som tillsammans med Linnea Olsson, Cecilia Vegelius , Emma Svärd och Amanda Dyberg, gjort en undersökning om EU-kunskaperna ...
Läs mer