Lärare kan få bättre betalt – om de betalar själva

Foto: Scanpix
Ett nytt system med meriter för de som jobbar bra, kan leda till högre lön för lärare i Jönköping. Men den lärare som vill få en meritstämpel får betala 5 000 kronor.

.

Meriteringen ska bli en kvalitetsstämpel. Särskilt kompetenta lärare kan få kvalitetsstämpeln som kan göra att personen i fråga får nya arbetsuppgifter och högre lön, skriver Jönköpings-Posten.  

Men kvalitetsmätning kostar. Kostnaden för att mäta och utvärdera och meritera tio lärare ligger på 288 800 kronor, vilket blir 28 800 per lärare.   Varje enskild lärare som vill vara med får betala 5 000 kronor ur egen ficka, något som upprör facket.  

– Det låter snarast som ett mandarinsystem som kineserna hade, där man köper sig sin förläning. Det kan vi inte acceptera. Att den enskilde ska betala för en chans till en titel och betala för en chans till löneförhöjning. Nej, det är tvärnit i den delen, säger Charlie Heinpalu från Lärarnas riksförbund, till tidningen.  

Meriteringen sker i samband med företaget Arete och Skolporten, och flera kommuner har anmält intresse, bland annat Stockholm, Nacka och Jönköping.  

Rent praktiskt går det till så att läraren får sätta samman en portfolio för att visa sin kompetens, sedan kommer läraren att observeras under två timmar samtidigt som den undervisar.  

Företaget som står bakom metoden hoppas att lärare som är meriterade ska ha en medianlön på 40 000 kronor i slutet av år 2013.  

– Att vara meriterad ska märkas i lönekuvertet, säger Per Reinolf från Skolporten.

Lärarutbildning

Fråga SYV