Uppsalastudenten som tar chansen

Foto: Michael Wallerstedt  ANNONS

Att plugga på Uppsala universitet kan bland annat innebära att du spenderar ett år i Australien där du delar lägenhet med två andra sköna killar. Från lägenheten, som ligger på nionde våningen har du utsikt över havet där du ägnar din fritid åt att lära dig surfa.

 – Jag har haft ett grymt utbytesår i australiensiska Wollongong, som ligger åtta mil söder om Sydney. Det var mitt förstahandsval bland utbytesstäder runt om i världen, mycket för att det ligger nära kusten, men också för att det uppfyllde alla mina krav vad gäller en aktiv fritid och mindre stress. Trots det så har jag saknat vännerna här hemma och är väldigt glad över att det var just Uppsala jag fick komma hem till, berättar Nils Thebo.

Därför Uppsala

Nils kommer ursprungligen från Arboga, gick hockeygymnasiet i Leksand, jobbade som lärare och tog högskolepoäng i matte vid annat universitet innan han slutligen hamnade i Uppsala. Höstterminen 2007 påbörjade han sina studier på civilingejörsprogrammet i Energisystem. Att det just blev Uppsala universitet är ingen slump.
 – Mina föräldrar pluggade i Uppsala och det var också här de träffades. Fast det hade egentligen inte så mycket med mitt val att göra. Trots att jag knappt hade varit här innan så var magkänslan väldigt bra.

Ett av Nils första minnen från Uppsala är trots god magkänsla ett dåligt vägval.
– Jag skulle ta mig till campusområdet Ångström, som ligger i utkanten av stan. Gick längs med Fyrisån och lyssnade på musik, missade Pollacksbacken och helt plötsligt visste jag inte var jag var. Som tur är hade jag god marginal, lyckades hitta och kom fram i tid.
Oslagbart studentliv

Nu år 2012 går Nils inte vilse i Uppsala längre och det är här han numera har sitt stora kontaktnät. Av kommunens 200 000 invånare är över 40 000 studenter, vilket syns, hörs och märks.
 – Stämningen är oslagbar och går nästan inte att förklara för utomstående. Det är opretentiöst och avslappnat på campus och studentnationer. Alla sitter i samma båt och hjälps åt. Det är därför jag trivs. Du känner dig privilegierad som student och kan engagera dig i olika aktiviteter till du inte orkar mera, berättar Nils.

Sitt eget engagemang har han bland annat lagt på mottagningen av nya studenter och Forsränningen som äger rum varje år i samband med Uppsalas omtalade Valborgsfirande. Välkomstveckorna ser lite olika ut beroende på vilken utbildning du väljer, men i inledningen av varje termin kokar studentstaden Uppsala nästan över. Studentlivet märks överallt.
– Den mottagning jag själv var med om har format den syn jag har på Uppsala och vad som finns här. Det var helt naturligt för mig att engagera mig för att fler ska få den upplevelsen. För en tid sedan träffades vi som jobbat ihop med mottagningen . En reunion - alla var där. Hela gänget har blivit som en stor familj.

Oseriöst seriös

Nu börjar det närma sig examen. Under året ska Nils se till att fylla luckorna och fixa det sista. Han vet ännu inte var civilingenjörsutbildningen i Energisystem kommer att ta honom i yrkeslivet. Framtidsplanerna är inte spikade, men drömmarna är många.
– Jag vet inte vad jag ska bli när jag blir stor och är nog en sådan som inte behöver veta det heller. Jag har också läst en termin på lärarprogrammet och tycker att det skulle vara kul att koppla ihop skola och näringsliv på något sätt. Jag ser på mig själv som oseriöst seriös. Allt kan inte vara på blodigt allvar jämt. Det får helt enkelt växa fram under året.

Fråga SYV