11 okt 2021

Next stop Shanghai

Målsättningen att jobba i Kina sattes redan på gymnasiet. Nu har Alexander de Freitas vunnit ett stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai.

Alexander lyckades med det alla drömmer om. Som årets Anders Wall-stipendiat vinner han 150 000 kronor som ska täcka hans levnadskostnader under ett år i Shanghai då han gör praktik på Svenska Handelskammaren. I september går flyttlasset till en, för honom, ganska välkänd stad.

Intresset för Kina väcktes redan på gymnasiet. Alexander läste i dagstidningen om Kinas rekordtillväxt och sedan dess har han varit väldigt målinriktad.

– Jag tänkte direkt "Wow, då är det dit man ska ta sig", säger Alexander.

Under hans andra år på civilekonomprogrammet med kinesisk språkinriktning åkte han till Shanghai för att plugga språket. På plats i Kina fick han upp ögonen för att göra affärer på kinesisk mark och han och ett par klasskamrater började importera klockor till Sverige. När de andra sedan åkte hem stannade Alexander kvar.

– Jag kände att jag ville stanna och lära mig mer, säger Alexander.

Alexander lyckades få en praktik på ett svenskt företag han hade kontaktat innan han åkte från Sverige och efter det fick han ett jobb på ett annat svenskt företag.

– Jag tror att jag fick det här stipendiet för att jag har fått jobba i Shanghai och för att jag därför har lättare att sätta mig in i situationer som svenska företag kan hamna i, säger Alexander.

Under tiden på Svenska Handelskammaren är tanken att Alexander ska jobba med eventplanering, till exempel föreläsningar, för att skapa mervärde för de företag som är medlemmar i Svenska Handelskammaren.

Praktiken börjar till hösten men Alexander åker till Shanghai inom kort för att fixa boende, och förhoppningsvis sommarjobb.

– Jag gillar tempot i Shanghai. Det är västinfluerat så man passar in bra, samtidigt som det är exotiskt. Sedan får man väl säga att man lever ett lyxigt liv i jämförelse med svenskt studentliv. Man kan äta ute ett par dagar i veckan och åka taxi om man vill, säger Alexander.

Relaterat

Fler studerar utomlands

Utlandsstudier ger högre lön

Så fixar du praktikplatsen

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Språkkurser utomlands

Att studera språk i landet det talas är bra mycket mer effektivt än att rabbla glosor i ett svenskt klassrum. Lär dig ett språk snabbt, träffa människor från hela världen och få massor av upplevelser genom att gå en språkkurs utomlands. En språkkurs utomlands är öppen för alla, oavsett vilka förkunskaper i språket man har. Du kan alltså vara helt nybörjare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Studiedestination: Tokyo

Japan och Tokyo är en studiedestination dit fler och fler väljer att åka. Häftigt och annorlunda tycker Björn som är där just nu. Björn valde att plugga japanska i Tokyo eftersom det verkade vara en häftig stad att studera i. Och det visade sig stämma. –  Det är alltid något på gång och staden sover aldrig. Den är full av trevliga människor. Kulturen är häftig och väldigt annorlunda än i Sver ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studenter hittade död lärare i vattnet

När studenterna från universitetet i Cambridge var ute på rodd gjorde de ett makabert fynd i vattnet: En avliden lektor. Det var under söndagen som en grupp studenter från universitetet i Cambridge gjorde en makaber upptäckt när de var ute och rodde på River Cam. I vattnet låg en människokropp, rapporterar The Tab. – Vi hade stannat för att göra en övning när vi såg kroppen flyta precis bredvid s ...
Läs mer