18 okt 2021

Stick ut på ditt CV – plugga i Asien

Vill du sticka ut i mängden av ansökningar när du söker jobb? Ta chansen att studera i Asien. Jonas Svenhard, 33, pluggade i Japan och fick en ny jobbmöjlighet.

Allt fler studenter pluggar utomlands. På fem år har antalet studenter som väljer Asien ökat med nästan 60 procent.

– Att Asien blir allt mer intressant beror på att många länder där syns mer i medierna nu, att kulturen har kommit närmare oss genom filmens värld och att länderna växer i betydelse inom näringslivet, säger Gunnar Enequist, utredare på högskoleverket.

Relaterat

Allt om att plugga utomlands

Tre olika sätt till studier utomlands

Gymnasium utomlands

Plugga i Japan – på engelska

Jonas Svenhard, 33, började studera japanska i Japan för fem år sedan. Han blev förälskad i språket redan som liten när han såg tv-serien "Shogun".

– Jag tyckte att det lät så häftigt när samurajerna pratade och jag ville kunna prata likadant.

För Jonas Svenhard har språkstudierna i Japan inneburit en ny jobbmöjlighet, snart ska han tillbaka till japanska Sendai för ytterligare ett utbytesår.

– I framtiden vill jag arbeta i Japan – eller i Sverige mot Japan – så att jag kan använda mina kunskaper i japanska i arbetslivet.

– Att studera i ett annat land betyder ett vässat CV och att man sticker ut i mängden ansökningar när man söker jobb, säger Gunnar Enequist, utredare på Högskoleverket.

Att studera utomlands – på 60 sekunder

Arkitektstudenter är flest
Arkitektstudenter är de som i störst utsträckning studerar utomlands. Av alla med arkitektexamen förra året hade 46 procent pluggat utomlands. Jurister och magisterstudenter inom samhällsvetenskap, handel eller administration låg också bra till. Bland lärarstudenter, socionomer och sjuksköterskor var utlandsstudier ovanligast.

Väljer bort Spanien
Nu vill vi inte längre studera i Australien, Frankrike eller Spanien. Förra året valde ungefär 30 procent färre att plugga i Australien, medan Spanien och Frankrike tog emot hälften så många svenska studenter jämfört med i början av 2000-talet. Storbritannien var det populäraste landet, tätt följt av USA.

Läser hela utbildningen
Det blir allt vanligare att svenska studenter läser hela sin utbildning i ett annat land. Två tredjedelar av alla som pluggade vid ett utländskt universitet under förra läsåret var så kallade freemover-studenter. De ordnar själva sina studier och ingår inte i något utbytesprogram.

Källa: SCB och Högskoleverket.

Caroline Engvall

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Bob Dylan blir universitetsämne

Den som inte bara vill njuta av Bob Dylans musik kan nu också fördjupa sin kunskaper om artisten vid Universitetet i Oslo, skriver NRK. Alla frälsta, som läser på bachelor och masternivå, har nu möjlighet att lästa tio poäng Dylan-kunskap, allt från hans inspirationskällor till textanalys ska avhandlas. Dylan är inte den första musiker som blivit föremål för universitetsstudier.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Plugga språk och få ett försprång

Engelska och japanska är mest populärt. AllaStudier.se ger dig listan till utbildningarna. Språkresorna har under 50 års tid gett miljontals svenskar ökade kunskaper i olika språk och spännande möten med andra människor och kulturer. – Vi har noterat en ökning av de traditionella tre veckor långa språkresorna under sommarlovet som mestadels lockar 15–16-åringarna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler vill plugga utomlands

Fler svenskar väljer att plugga utomlands och populärast är det att studera i USA och Storbritannien. Det visar Högskoleverkets senaste siffror. Antalet svenska studenter som valde att studera i annat land genom utbytesprogram ökade förra läsåret med 12 procent. Även de som valde att åka på egen hand, så kallade freemover-studenter, ökade med fyra procent jämfört med läsåret dessförinnan.
Läs mer