Uppsala dominerar på nätet

Foto: Scanpix

Kampen om studenterna är hård bland högskolor och universitet. En ny undersökning visar att Uppsala universitet är det universitet som är klar vinnare när det gäller omnämningar på nätet.

Analysföretaget Meltwater  har undersökt hur de tio största svenska universiteten exponeras i sociala medier och den visar att Uppsala universitet dominerar diskussionerna på nätet med 477 omnämningar de senaste två veckorna. På andra plats återfinns ärkerivalen Lunds universitet med 386 omnämningar, tätt följt av Karolinska institutetet (333). Först därefter återfinns Stockholms universitet (311), följt av Chalmers (188).

Att välkända studentstäder som Uppsala och Lund dominerar är kanske inte så förvånande. Många diskuterar inte bara själva ansökningen utan även studentlivet i stort, säger Ylva Strander, Marknadsansvarig på Meltwater i Sverige.

Resultatet baseras på vad som skrivits de senast två veckorna i bloggar, diskussionsforum, mikrobloggar, sociala nätverk och foto- och videodelningssajter. Universitetets namn har bevakats, och även förkortningen i kombination men en rad sökord relaterade till studentliv så som "student", "studera", "plugga", "ansöka" etc.

Annica Alvén, projektledare och ansvarig för sociala medier på Uppsala Universitet är glad men inte  förvånad över resultatet.

– Vi har en utförlig och genomarbetad strategi för vår närvaro på sociala medier.  Jag tror att vi har bredden, vi har närvaro i så många kanaler. Sedan har vi en bra bevakning av Twitter där vårt relationsbyggande ger oss en bra bild av våra följare och vi kan snabbt agera utifrån frågor och önskemål, säger Annica Alvén.

Mest omtalade universitet på nätet

Antal omnämningar inom parentes.

1. Uppsala universitet,  (477)

2. Lunds universitet,  (386)

3. Karolinska Institutet (333)

4. Stockholms universitet,  (311)

5. Chalmers (188)

6. Linköpings universitet,  (181)

7. Kungliga Tekniska Högskolan,  (167)

8. Göteborgs universitet  (138)

9. Handelshögskolan i Stockholm (138)

10. Sveriges Lantbruksuniversitet (53)

Källa: Meltwater

Fråga SYV