18 okt 2021

De gör EU roligare för unga

I EU-valet 2014 ska de som nu går på gymnasiet rösta. Men intresset bland unga är svalt för EU. En grupp elever på Sundsgymnasiet i Vellinge vill ändra på det.

      Intresset för EU är lågt och kunskaperna ännu lägre, säger  Jonathan Nyhlen, 18 som tillsammans med Linnea Olsson, Cecilia Vegelius , Emma Svärd och Amanda Dyberg, gjort en undersökning om EU-kunskaperna bland skolkamraterna på Sundsgymnasiet i Vellinge. De pluggar själva på samhällsvetenskapsprogrammet med profil Europa och blev bestörta över resultatet av deras undersökning.

      Jag tror det beror på att man förknippar EU med någon dammigt och tråkigt, säger Amanda Dyberg.

Det var tidigt i höstas som idén började ta form om ett projektarbete där man skulle informera ungdomar om EU, på ett roligt sätt. Resultatet blev ”Engagerad Ungdom”, en tidning som på ett lättsamt och humoristiskt sätt beskriver EU.

      Vi funderade mycket över hur vi själva hade velat lära oss om EU. Vi ville komma förbi det tråkiga med böcker, säger Linnea Olsson.

Eleverna har under året gjort resor både till Strasbourg och Bryssel , där de har intervjuat flera parlamentariker och kommissionärer, något som resulterat i flera artiklar i tidningen. På frågan om eleverna själva är framtida EU-parlamentariker, är de ödmjuka:

– Vägen dit är så lång, det handlar ju inte bara om att gå ut högskolan, är de ense om.

Resultatet föll så bra ut att de nu har blivit utsedda som det nationella bidraget till tävlingen ”Europeiska Karlspriset för ungdomar” som delas ut av bland annat Europaparlamentet och avgörs 15 maj.

Tips till dig som vill lära mer om EU

Europaportalen.se
Europaportalen är webbtidningen om EU och Europa. De bevakar dagligen Europa från Stockholm och Bryssel och är ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad.

Cecilia Malmströms blogg

Cecilia Malmström är EU-kommissionär för inrikesfrågor, vilket konkret innebär att hon jobbar med polissamarbete, gränskontroll, säkerhetsfrågor samt asyl och migration.  Hennes blogg är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad med vad som händer inom EU och få  en inblick i en kommissionärs vardag.

Tidningen Engagerad Ungdom

Tidning vänder sig till gymnasieelever och grundskoleelever och beskriver på ett lättsamt och humoristiskt sätt  hur EU fungerar, vad som händer i EU just nu och hur man som privatperson kan påverka.

EU-ambassadörens informationssida

Mattias Nylander jobbar som EU-ambassadör på Sundsgymnasiet och har gjort en informationssida som gör information om EU lättillgänglig. Sidan uppdateras kontinuerligt och innehåller information för både stora och små som är intresserade av EU.

Skaffa en EU-ambassadör

Regeringen gör just nu en satsning på att utbilda EU-ambassadörer bland lärare runt om i Sverige. Ambassadörernas uppgift är att dra igång inspirerande aktiviteter om EU på skolorna. Vill din skola ha en ambassadör, sök på Internationella Programkontorets webbsida.

Studera på högskola utomlands

Utlandsstudier under gymnasiet

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Unga företagare – redan i skolan

Ung Företagsamhet, UF, jobbar för att öka företagsamhet i den svenska skolan. I två dagar anordnar man mässan Våga Vara Egen för unga entreprenörer på Stockholmsmässan i Älvsjö. – Vi arbetar för att alla gymnasieelever ska få möjlighet att starta företag. Förutsättningarna är såklart olika beroende på vilken utbildning de läser, säger John Cederqvist som är projektledare för UF Stockholmsregionen. ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-12

Tonåringar forskar på sommarlovet

Badkläderna byts mot forskarrockar och stranden mot kemilabb. Under två sommarlovsveckor får 40 tonåringar prova jobbet som forskare på Kemicentrum i Lund. Att många sovmorgnar försvinner är inget bekymmer, enligt Maaike Fokkema, 17. – Det här är intressant och man lär sig mycket som man kommer att ha nytta av, säger Maaike. Forskarskolan arrangeras av Astra Zeneca, och eleverna har bland annat p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

De har tagit "CSI" in i klassrummet

De använder CSI-tekniker i sin undervisning på gymnasiet. Nu har Roger och Kara utsetts till världens tredje mest innovativa lärare. För att få sina gymnasieelever mer intresserade av naturvetenskapliga ämnen började Kara Barker-Åström och Roger Lister använda kriminalteknologi i undervisningen. Nu har de utsetts till världens tredje mest innovativa lärare bland 200 000 nominerade.
Läs mer