Bli massageterapeut gratis

Foto: KMH-skolan

Nu startar Sveriges första avgiftsfria utbildning för massageterapeuter. Komplementärmedicinska högskolan startar en 2-årig yrkeshögskoleutbildning till "medicinsk massageterapeut".

Till hösten startar Sveriges första avgiftsfria massageterapeututbildning. Utbildningen ”Medicinsk massageterapeut” på Komplementärmedicinska högskolan har blivit godkänd yrkeshögskoleutbildning, och därmed skattefinansierad. Eleverna som går utbildningen får därmed också rätt att ta studiemedel.

Laila Zryd-Carlsson, rektor på KMH-skolan, är nöjd över att Yrkeshögskolemyndigheten har godkänt utbildningen. Hon har under hela sitt yrkesverksamma liv jobbat för att höja statusen på massageterapeututbildningen med målsättningen att få in massageterapi som en naturlig del i vården.

– När sjukgymnastutbildningen blev högskoleutbildning på 70-talet försvann massagen helt från utbildningen. Jag undrar varför inte dagens patienter ska få den hjälp som sjukgymnaster i dag inte behärskar, säger Laila, som själv är legitimerad sjukgymnast.

Lina Skogsberg-Ottosson, 23 utbildar sig just nu till medicinsk massageterapeut och berättar om hur utbildningen ger ett helhetsperspektiv på patienten.

– Vi kan utläsa mycket genom att titta på hur patienten sitter, står och andas. Vi konkurrerar inte med sjukvård, naprapater och sjukgymnaster, vi gör sånt som de inte gör, säger Lina.

De medicinska massageterapeuterna som utbildas på Komplementärmedicinska högskolan har fördjupad kunskap i specifik sjukdomslära och kan behandla skador på ett annat sätt än den ”vanlige” massören.

Förutom ämnen som anatomi och fysiologi, innehåller utbildningen ämnen som psykologi och kommunikation.

  En viktig del är att kunna lyssna aktivt på patienten och att ställa rätt frågor, säger Laila.

Foto: Stock Exchange

"Det började med klotter på en servett"

David Nygren, 33, och Bjarne Gade, 35, blev certifierade medicinska massageterapeuter i december 2011. I dag driver de framgångsrikt egen klinik i Malmö. Idén att starta eget väcktes tidigt i utbildningen.

– Det började som klotter på en servett på ett café, avslöjar David.

Projektarbetet i slutet av utbildningen utnyttjades till att skriva om de faktiska nitarna man kan gå på i början som egenföretagare och direkt efter examen omvandlades företagsidéerna till verklighet.

– Det handlar om egen driftighet, när du startar eget måste du alltid göra något för det själv, oavsett vilken bransch det handlar om, säger Bjarne.

De valde båda att sadla om en bit in i yrkeslivet, och känner att de har hamnat helt rätt.

– Jag har militär bakgrund och jobbade mycket utomlands. Jag kände själv av vilken kroppslig påverkan det innebar att bära 60-70 kilo varje dag. Sjukvården utomlands var som en nedbantad version av svensk sjukvård och jag kände behov av något annat, berättar David.

– Jag har alltid velat jobba med människor och detta kändes som ett trevligt sätt, att både få lyssna, prata och behandla, säger Bjarne.

De vittnar båda om att trots att intresset för friskvård och en fungerande kropp har vuxit enormt bland allmänheten och många behandlas hos massörer, är det inte många som känner till vilken kompetens och utbildning massören har.

 Folk frågar inte om det, och det finns de som har gått till massörer och blivit skadade, det kan vara skadligt att behandla till exempel nacken med felaktiga metoder, säger David.

Massör och medicinsk massageterapeut, vad är skillnaden?

En massör arbetar uteslutande med kroppens mjukdelsvävnader, det vill säga med muskler, hud och bindväv. Massören arbetar huvudsakligen med massage och muskeltöjningar i friskvårdande och förebyggande syfte men kan även behandla lindrigare besvär som uppstått till följd av muskelspänningar. En massör har grundläggande kunskaper inom anatomi, fysiologi och sjukdomslära.

Certifiering till massör utförs av Branschrådet Svensk Klassisk Massage och kräver ett godkänt certifieringsprov.

En medicinsk massageterapeut arbetar även med leder och deras rörelseinskränkningar och med direkt behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten. Hen har fördjupade kunskaper i specifik sjukdomslära inriktad på neurologiska och ortopediska funktionshinder. Masssageterapeuten har också utbildning i manuell mobiliseringsterapi.

Certifiering till medicinsk massageterapeut görs genom Branschrådet Medicinsk Massageterapi och kräver 2 års heltidsstudier och godkänt certifieringsprov.

Läs mer om friskvård:

Fråga SYV