11 okt 2021

Skippa nudlarna – planera mera

Sally Jönsson, 18, valde ett lite udda projektarbete på gymnasiet, att skriva en kokbok för studenter. Här är hennes bästa mattips.

– Jag tycker det är väldigt roligt att laga mat och jag vet ju att det finns så många studenter som har svårt att få ihop det matmässigt. Jag tyckte inte att det borde vara så svårt att göra en kokbok med nyttiga och billiga recept, säger Sally som i dagarna släppt sin nya kokbok,

Kokboken startade som ett projektarbete på gymnasiet och tillsammans med Sallys  blogg Skippanudlarna.com är tanken  att den ska presentera goda, nyttiga och framförallt billiga recept. Priset per portion finns angivet och det genomsnittliga priset ligger mellan 10 och 13 kronor per portion och inget recept kostar mer än 17 kronor per portion. Alla recept baseras på två portioner istället för normalt fyra.

– Jag tänkte att det är bra med två portioner, en till sig själv och en portion att ha till matlåda dagen efter.

Sally tycker att studenters största problem är att man är för dålig på att planera. Hon anser att man har mycket att vinna på att planera, leta bra priser i affärerna, köpa storpack och frysa in. Det är också viktigt att ha ett bra basförråd av till exempel spannmål och grönsaker som håller länge.

Andra vägar till billig mat är att försöka dryga ut köttet, som oftast är det som är dyrast, med grönsaker av olika slag.

– Vitkål är den absolut billigaste råvaran som finns och det finns jättebra användningsområden för den, till exempel i wok, köttfärsröror och sallad.

Sally jobbar för högtryck i köket för att prova ut nya recept. Hon kommer fortsätta publicera recept på bloggen framöver.

– Ja, familjen kommer knappt in i köket, skrattar hon.

Mer om mat och studenter

Ät bra – prestera bättre

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Kolla om du dricker för mycket

Det finns många tillfällen att dricka alkohol i studentvärlden och en stor del av studenterna ligger i farozonen för att hamna i ett beroende. För några år sedan kom forskare fram till att en tredjedel av de manliga studenterna och över hälften av de kvinnliga drack så mycket att de riskerade att hamna i ett beroende. Men Tove Julén, källarmästare på Wermlands nation i Lund och ytterst ansva ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-10-07

Så hittar du rätt studentförening

Det vimlar av studentföreningar. Så här resonerade Erik Apel när han valde "sin" förening. Erik Apel är inne på tredje året på kandidatprogrammet för globala studier med inriktning internationella relationer på Göteborgs universitet. Det låg därför nära till hands att välja en förening med fokus på internationella frågor. Han gick med i utrikespolitiska föreningen för ett drygt ett år sedan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer