Skippa nudlarna – planera mera

Foto: Privat

Sally Jönsson, 18, valde ett lite udda projektarbete på gymnasiet, att skriva en kokbok för studenter. Här är hennes bästa mattips.

– Jag tycker det är väldigt roligt att laga mat och jag vet ju att det finns så många studenter som har svårt att få ihop det matmässigt. Jag tyckte inte att det borde vara så svårt att göra en kokbok med nyttiga och billiga recept, säger Sally som i dagarna släppt sin nya kokbok,

Kokboken startade som ett projektarbete på gymnasiet och tillsammans med Sallys  blogg Skippanudlarna.com är tanken  att den ska presentera goda, nyttiga och framförallt billiga recept. Priset per portion finns angivet och det genomsnittliga priset ligger mellan 10 och 13 kronor per portion och inget recept kostar mer än 17 kronor per portion. Alla recept baseras på två portioner istället för normalt fyra.

– Jag tänkte att det är bra med två portioner, en till sig själv och en portion att ha till matlåda dagen efter.

Sally tycker att studenters största problem är att man är för dålig på att planera. Hon anser att man har mycket att vinna på att planera, leta bra priser i affärerna, köpa storpack och frysa in. Det är också viktigt att ha ett bra basförråd av till exempel spannmål och grönsaker som håller länge.

Andra vägar till billig mat är att försöka dryga ut köttet, som oftast är det som är dyrast, med grönsaker av olika slag.

– Vitkål är den absolut billigaste råvaran som finns och det finns jättebra användningsområden för den, till exempel i wok, köttfärsröror och sallad.

Sally jobbar för högtryck i köket för att prova ut nya recept. Hon kommer fortsätta publicera recept på bloggen framöver.

– Ja, familjen kommer knappt in i köket, skrattar hon.

Mer om mat och studenter

Fråga SYV