11 maj 2016

Populärare att bli lärare igen

Efter en kraftig minskning av ansökningar till lärarprogrammet de senaste åren ökar nu ansökningar med 21 procent jämfört med förra året.

Höstterminen 2011 startade lärarutbildningen i ny form. Från att tidigare ha varit ett sammanhållet sökalternativ - en lärarutbildning med olika inriktningar - finns nu fyra olika lärarprogram att söka som leder till fyra olika examina: förskollärarexamen, grundlärarexamen, yrkeslärarexamen och ämneslärarexamen.  

Inför hösten 2011 skedde en kraftig minskning av antalet förstahandssökande till lärarprogrammen med hela 14 procent jämfört med 2010 - delvis som en följd av att färre lärosäten fått examenstillstånd för de nya lärarexamina.

- Inför höstterminen 2012 har söktrycket på lärarutbildningarna istället ökat stort med hela 21 procent jämfört med året innan. Även om man jämför med hösten 2010, alltså före de nya lärarprogrammen startades, har söktrycket ökat med tre procent. Mest ökar antalet förstahandssökande till ämneslärarprogram, säger Torbjörn Lindqvist, utredare på Högskoleverket.

Förutom till lärarprogrammen har relativt kraftiga ökningar också skett till tandläkarprogrammen (med 12 procent), till apotekarprogrammen (med nio procent) och till både högskoleingenjörs- och civilingenjörsprogrammen (med nio procent vardera).

Hitta lärarutbildningar

Alla lärarutbildningar i Sverige

TT
Senast uppdaterad: 11 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Fuska eller inte fuska – det är frågan

Studenten gjorde fel och fick sitt straff. Lika enkelt var det inte när rektorn blev anklagad för fusk. Läs mer: Så fuskar studenterna Så mycket fuskas det Karin studerar ett mastersprogram i Lund. Två gånger har hon åkt fast för fusk. Hon är inte stolt över det och hon erkänner de fel hon gjort. Hon har tagit sitt straff. – Jag säger inte att jag gjorde rätt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Lista: Världens 25 bästa universitet 2022

Times Higher Education rankar varje år över 1000 universitet för att komma fram till vilket som är världens bästa universitet. Topplistan för år 2022 hittar du här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna. 

Läs mer