Nybakade studenter pluggar – i sommar

Foto: Eric Roxfelt

De nybakade studenterna Baktash Wejdan och Marcelo Lafitte får vänta på sommarlov. Nu börjar de i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik.

Förra veckan tog Baktash Wejdan, 22, och Marcelo Lafitte, 19, studenten från naturvetenskapliga programmet på Farsta gymnasium i Stockholm. Men sommarlovet får vänta. Nu ska de gå i sommarskola för att plugga upp sina betyg i fysik B.

– Jag tycker att det är en fantastisk chans som man får. Vi som läser natur har jättemycket att göra, säger Baktash Wejdan.

– Om man får en lärare som man kanske inte har någon bra kontakt med, så har man en extrachans med en annan lärare, som anses vara en av de bästa. Då kan du ju visa hela din prestation, säger Marcelo Lafitte.

Förra året läste Baktash Wejdan matte D och fysik A på sommarskolan. Han tycker att det är en bra möjlighet, särskilt om man som han inte har bott så länge i Sverige.

– Där finns lärare som hjälper till, det finns olika alternativ och olika lärandesystem. Jag rekommenderar alla att gå där, säger han.

Att det dröjer ett par veckor innan det blir sommarlov är inget de bryr sig om, plugget kommer i första hand. Båda vill studera vidare på högskola.

– Egentligen tänker jag inte mycket på att det är att sätta sig i skolbänken igen, sommaren är njutbar när man är klar med allting, säger Baktash Wejdan.

– Då har man inte några bekymmer längre, säger Marcelo Lafitte.

Över 10 000 i sommarskolan

Många blir godkända
Elever som inte har blivit godkända i en eller flera kurser kan söka till sommarskola. Siffror från Skolverket visar att sex av tio så kallade prövningar, som genomfördes i samband med sommarskolan 2010 resulterade i att gymnasieeleven minst fick godkänt.

10 000 i sommarskola
2011 gick drygt 8 000 gymnasieelever i kommunala sommarskolor och 2 200 i friskoleregi, enligt siffror från Skolverket. I Stockholms och Göteborgs kommun erbjuds sommarskola för gymnasieelever i årskurs 1,2 och 3. I Malmö stad kan elever i år 1 och 2 gå i sommarskola.

Matematik vanligast
Matematik var det ämne som flest gymnasieelever pluggade upp i sommarskola 2010, enligt Skolverkets utvärdering. Näst vanligast var engelska, följt av kategorin andra ämnen. På tredje plats låg svenska som andra språk och på fjärde plats kom svenska.

Fler sätt att läsa upp betyg:

Fråga SYV