AllaStudier.se – ett verktyg för vägledaren

AllaStudier.se har utvecklats mycket sedan lanseringen för två år sedan. På sajten hittar man nu en avancerad sökfunktion för Sveriges alla publika utbildningar, en bred faktabank om studier, och en jobb och lön-sektion som knyter ihop utbildningar och yrken.

På AllaStudier hittar man Sveriges mest kompletta sökfunktion för att hitta bland Sveriges alla utbildningar, från gymnasienivå och uppåt. Det är ett bra arbetsredskap för studie- och yrkesvägledare i arbetet med sökande.

– Den information om utbildningar vi visar upp, samlas med hjälp av en modell kallad EMIL, som främst använts av statliga myndigheter och högskolor. Modellen har bearbetats och i december 2011 blev den en officiell svensk standard som tagits fram av en arbetsgrupp, där bland annat Skolverket, Arbetsförmedlingen och Högskoleverket och vi varit deltagare säger Lina Forsström, teknisk projektledare för AllaStudier.se.

På AllaStudier finns också en stor mängd artiklar av olika karaktär. Vissa är faktaartiklar om till exempel olika studieformer eller studier utomlands, andra har nyhetsfokus, eller vill belysa en viss utbildning eller yrke. 

Det senaste året har en ny sektion skapats på sajten, Jobb & Lön, för den som är nyfiken på ett lära sig mer om ett visst yrke.

– Vi vill vara en så komplett guide till studier som möjligt, där besökaren får en helhetsbild av vad utbildning i Sverige och utlandet innebär och leder till. Under "Jobb & Lön" hittar man lättöverskådlig information om lönestatistik, yrkesbeskrivningar och arbetsmarknadsprognoser för yrken, säger redaktör Johanna Boussard.

Chris Wigh, studie- och yrkesvägledare och ansvarig för Karriär- och Vägledarkompetensen är van användare av AllaStudier.

– Jag tycker att AllaStudier är den sida som är mest heltäckande, där man hittar all information om utbildningar samlat på ett ställe. Det är en fördel att man i sitt arbete som studievägledare kan använda en sida och slipper leta runt på massa olika sidor. Det är både praktiskt och tidsbesparande, säger Chris Wigh.

Sektionen "Studiefakta" är speciellt användbart för vägledare. Där hittar man till exempel fakta om olika studieformer och studier i olika länder.

– Jag tycker Studiefakta innehåller väldigt bra information om studier utomlands men även om volontär, au-pair etc. Den sidan använder jag själv både när jag svarar på frågor och vid samtal med elever, säger Chris.


Tre användbara avdelningar för vägledaren

Jobb och lön – Yrkesbeskrivningar, lönestatistik och arbetsmarknadsprognoser för 8 500 yrken. Samarbete med Arbetsförmedlingen och Statistiska Centralbyrån.

Studiefakta – Faktabank med artiklar om olika studieformer i Sverige, studier i olika länder och även praktik, trainee, au pair och volontärarbete.

Sök utbildning – Samtliga gymnasie-, högskole-, yrkeshögskole- och folkhögskoleutbildningar i samma sök. Sök fritext om du vet vad du söker eller via kategori om du vill ha en bredare sökning.

Fråga SYV