Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Foto: Stock Exchange

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever.

Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets förslag på Dagens Nyheters debattsida.

Alla ungdomar som inte klarat, eller riskerar att inte klara, godkända betyg i nian ska ges extra undervisning i upp till tre veckor under lovet. Närmare 50 000 elever berörs av förslaget. Omkring 12 000 av niondeklassarna blir inte behöriga till gymnasieskolan, och partiet vill att den utökade undervisningen ska gälla elever i årskurs sex–nio. Kostnaden blir cirka 125 miljoner kronor per år.

– Går det trögt i grundskolan fortplantar det sig. Och utan gymnasiebetyg får man mycket svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och därmed ha ett bra liv, säger partiets skolpolitiske talesperson och en av artikelförfattarna, Ibrahim Baylan.

Men också regeringen vill införa sommarskola, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Vi jobbar med ett liknande förslag på utbildnings-departementet. Jag är helt inriktad på att vi ska lägga fram ett sådant här lagförslag, säger han.

Uppdatering 2015: Regeringen satsar på sommarskolorna men gör dem inte obligatoriska – ännu.

Fråga SYV