28 sep 2015

Kortare sommarlov för nior med dåliga betyg

Högstadieelever med dåliga betyg kan räkna med tre veckor kortare sommarlov. Både Socialdemokraterna och regeringen vill införa obligatorisk sommarskola för den gruppen elever.

Av de omkring 100 000 ungdomar som i dagarna går ut grundskolan har över 12 000 inte betyg nog för att komma in på gymnasiet. Lagom till skolavslutningarna presenterade tre ledande Socialdemokrater partiets förslag på Dagens Nyheters debattsida.

Alla ungdomar som inte klarat, eller riskerar att inte klara, godkända betyg i nian ska ges extra undervisning i upp till tre veckor under lovet. Närmare 50 000 elever berörs av förslaget. Omkring 12 000 av niondeklassarna blir inte behöriga till gymnasieskolan, och partiet vill att den utökade undervisningen ska gälla elever i årskurs sex–nio. Kostnaden blir cirka 125 miljoner kronor per år.

– Går det trögt i grundskolan fortplantar det sig. Och utan gymnasiebetyg får man mycket svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och därmed ha ett bra liv, säger partiets skolpolitiske talesperson och en av artikelförfattarna, Ibrahim Baylan.

Men också regeringen vill införa sommarskola, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Vi jobbar med ett liknande förslag på utbildnings-departementet. Jag är helt inriktad på att vi ska lägga fram ett sådant här lagförslag, säger han.

TT

Uppdatering 2015: Regeringen satsar på sommarskolorna men gör dem inte obligatoriska – ännu.

Senast uppdaterad: 28 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Olof, 17, pluggar och driver fyra företag

Nu ska han dessutom gå ut gymnasiet på bara två år. Efter det väntar studier i ekonomi och juridik. Olof Gustafsson, 17, ska förutom att driva fyra företag nu även gå ut gymnasiet på två år i stället för tre. Varför? – För att tjäna tid. Ett år är en lång tid och jag vill kunna nå vissa av mina mål så snabbt som möjligt. Vad ska du göra efter studenten då?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Här sjunger naturvetarna ut

Vill du kombinera kör med fysik och kemi? Då finns programmet för dig på ett gymnasium i Stockholm. Ett av de mer populära – och samtidigt ovanligare – programmen i Stockholm är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning mot körsång på Kungsholmens gymnasium. Kampen om platserna är hård. – Många vill sjunga vidare, man mår bra av det vid sidan av studierna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Betygsstress: nu sätts de nya betygen

I dagarna sätts de nya betygen för första gången. Och det råder osäkerhet  på skolorna, både bland elever och lärare. Vårboskolan i Burlöv läste  fel i betygsanvisningarna och gav alla elever samma betyg i årskurs 8. Alla fick E, det vill säga godkänt. Skolverket är missnöjt och på Vårboskolan medger ledningen att man tolkat anvisningarna fel..
Läs mer