12 okt 2021

Här får unga chansen att göra film

Årets filmläger är igång i Ystad. Under en vecka ska ungdomar mötas för att lära sig om och diskutera filmkonsten. – För många blir det säkerligen ett startskott, säger Cecilia Falk på Film i Skåne.

Projektet Kulturkampen genomförs för andra året i rad, och arrangeras av Film i Skåne och ABF. Tobias Lohse är verksamhetsutvecklare på ABF, och talar om folkbildning.
 
– Genom film kan vi nå fram till varandra, och det är en chans för ungdomar att göra sig hörda, säger Tobias Lohse.
 
De två organisationernas gemensamma intresse är att få ta vara på filmintresset hos unga i Skåne. Många av de unga ägnar sig åt att göra film på sin fritid och kan här ta vara på det intresset med erfarna pedagoger och professionell utrustning.
 
Efter den första dagens introduktion har eleverna samlats i studion för att bekanta sig med utrustningen. En av dem är sjuttonåriga Anna Höing.
 
– Det roliga med film är att få det att kännas verkligt, säger hon.
 
Tillsammans med sina klasskamrater står hon nu i det som en gång var rymdskeppet i barnprogrammet Vintergatan. Anna har tydliga mål med sitt filmskapande.
 
– Jag ska bli den första riktigt stora kvinnliga regissören, som Steven Spielberg.
 
Arrangörerna utesluter inte en fortsättning även nästa sommar.
 
– Vi kommer att köra så länge vi är överens om satsningen och vikten av att utveckla filmintresserade ungdomar i Skåne, säger Tobias Lohse.

Utbildningar inom film

Tomas M Westman

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Naturvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av vetenskap? Vill du veta hur naturliga processer går till? Och gillar du matte? Detta är programmet för dig som vill veta hur den fysiska världen fungerar. Du får plugga ämnen som biologi, fysik, kemi och matte. Vissa skolor har speciella inriktningar på sina program, men dessa två finns alltid att välja: NaturvetenskapGillar du att labba och vill plugga något naturvetenskaplig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-07

Projektarbetet: att hjälpa unga tjejer

Projektarbetet är din chans att göra det du vill i gymnasiet. Tre tjejer från Göteborg struntar i betygen och satsar på att hjälpa ungdomar. Atosa Pezeshki, Veronika Odetunde och Victoria Schultz är gymnasisterna som vill stärka andra tjejer. När det var dags för projekt­arbete ville de inte bara sitta inne och skriva. De har bestämt sig för att gå ut och förbättra unga tjejers självkänsla.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Bästa tipsen när du ska välja program

Gymnasieantagningens chef ger sina bästa tips till årets nior inför valet. Charlott Andersson är chef på gymnasieantagningen och delar gärna med sig av sina bästa råd til ldig osm går i nian och nu ska välja din framtid. Till att börja med, säger hon, ska du tänka över dina intressen för att hamna så rätt som möjligt, men också e var du har dina bästa möjligheter.
Läs mer