12 okt 2021

Labbet istället för stranden i sommar

Sju Chalmersstudenter väljer labbet framför stranden i sommar. De forskar fram en ny typ av graviditetstest där en vanlig jästcell manipuleras för att luska ut om man är gravid.

Rachel Engeler, 24, pluggar bioteknik och är en av de  studenter som offrar sommarledigheten för att forska i labbet i sommar. Tillsammans med sex andra studenter på Chalmers vill de ta fram ett miljövänligt, billigt graviditetstest, som dessutom fungerar minst lika bra som de som finns på marknaden i dag.

– När man är gravid producerar kroppen ett hormon, hCG, och vårt test ska precis som vanligt, detektera det hormonet i urin. Det nya är att vi jobbar med en jästcell och modifierar den genetiskt så att den kan detektera hormonet. Tanken är att man ska kunna tillsätta jästen i ett urinprov, är man gravid färgas urinet blått, berättar Rachel Engeler.

Projektet är så spännande att det kvalificerat sig som Chalmers bidrag till tävlingen "International Genetically Engineered Machine competition", som är en tävling i syntetisk biologi.  Syntetisk biologi är ett relativt nytt forskningsområde som enkelt uttryckt påminner om biologiskt lego, där byggstenar sätts in i en cell – och cellen får nya egenskaper.

Medlemmarna i forskningsteamet kommer från olika utbildningar, för att skapa en komplett grupp med olika kompetenser. Johan Wiebe, 25, läser teknisk matematik, och hans roll i projektet är matematisk modellering, där man matematiskt gör en modell av förloppet i jästen, för att förutse vad som ska hända.

– Det är ett spännande projekt. Jag ville ha en praktisk tillämpning på mina mattekunskaper. Det här var ett bra tillfälle och kul med en tävling, säger Johan Wiebe.

Den europeiska finalen går av stapeln i Amsterdam i oktober, VM går i Boston i november – om de kvalificerar sig. Både Rachel och Johan ångrar inte att de offrar sommarledighet för jobb.

– I början kändes det, att vi skulle jobba vidare direkt efter terminens slut när alla åkte iväg, men vi trivs, projektet är jättespännande och vi lär oss väldigt mycket varje dag. Vi är jättemotiverade och jag tror att vi har goda chanser i tävlingen, säger Rachel.

Mer om sommaraktiviteter

Lista: Att tänka på inför sommarjobbet

Lär dig att må bra i sommar

Vila ut – och bli redo för hösten

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Tips: Hitta en språkkompis

Nu finns det ett nytt sätt att lära sig ett språk snabbt. På högskolan i Dalarna finns projektet ”Hitta en språkkompis: Kör tandem” som innebär att språkintresserade från hela landet kan få kontakt med varandra på nätet för att utveckla sitt språk. Loretta Qvarnström på Högskolan i Dalarna är en av initiativtagarna till projektet och berättar med entusiasm om den språkmötesplats de har skapa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Skolorna där det fuskas mest

Totalt 790 studenter stängdes av eller varnades förra året, vilket är en ökning med fem procent jämfört med året innan. Högskoleverket har släppt sin årliga rapport om universitetens och högskolornas disciplinärenden. Noterbart är att nästan samtliga universitet och högskolor stängde av studenter i större utsträckning än gav dem varningar. Antalet studenter som årligen stängs av har nästan fördubb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-09

Så skaffar du kompisar på campus

Det finns många utmaningar med att börja plugga. En av dem är att hitta personer till sitt nya crew, som helst ska bli vänner för livet. Skaffa kompisar-experten Alina Semiletova ger tips på hur du lyckas. 

Läs mer