Sommarens bästa gratisnöjen

Foto: Scanpix

Går det att ha en fantastisk sommar utan pengar? Absolut, speciellt om man befinner sig i storstan, menar familjeekonomen Bodil Hallin.

Ledigheten är här och kompisarna pratar om allt kul de ska göra i sommar. Själv har du minimalt med pengar att leva på, och inget sommarjobb i sikte. Men det går att få bästa sommaren – utan pengar.

– Det går att få ut mycket av lite, speciellt om man bor i storstan. Det gäller att njuta av det man kan göra och inte fokusera på det man vill göra men inte kan, säger Bodil Hallin, familjeekonom.

I stan finns många gratiserbjudanden och evenemang man kan ta del av. Det händer mycket och det finns mycket att utforska som man inte har sett.

– Ta med dig en kompis och upptäck en ny badplats eller en ny stadsdel, rekommenderar Bodil.

För att hushålla med de få slantar man har, tycker Bodil att man ska hålla igen på småutgifterna. En kopp kaffe på kafé kostar 30 kronor, det blir 900 kronor i månaden om man dricker en kopp om dagen. Bodil rekommenderar istället att man tar med sig till exempel dricka, kaffe och fika när man ska någonstans.

Vill man ta sig iväg någonstans finns det många alternativ för att spara pengar. Res tillsammans med andra, kolla "Skjutsgruppen" på Facebook där folk söker resesällskap med bil, eller hyr bil tillsammans med kompisar. För den som vill bo gratis någonstans i världen och vill lära känna lokalbefolkning kan "Coachsurfing" vara en bra idé, vilket helt enkelt innebär att slagga på någons soffa.

– Om du vill ut från stan kan man låna någons sommarstuga mot att klippa gräset och ta hand om huset. De finns väldigt många som inte är i sin sommarstuga hela sommaren, säger Bodil.

Gratis sommarnöjen i storstäderna

Göteborg:
Sommarkultur
Konsthallen i Göteborg har i sommar en spännande utställning av internationellt uppmärksammade New York-konstnären Chitra Ganesh. Utställningen visar ett brett urval av hennes verk som består av bland annat teckning, video, fotografi och kollage.

Grönt är skönt
Trädgårdsföreningen har fri entré hela året och är ett hav av grönska i stadens hjärta – en plats för avkoppling och stimulans. Missa inte att besöka Palmhuset, ett charmigt stort växthus mitt i trädgården. 

Se hela stan
Från Masthuggskyrkan ser man hela Göteborg och det vackra hamninloppet. Vacker utsikt är gratis!


Stockholm:
Gratis träning i parken
Må Bättre håller i träning i Skytteholmsparken i sommar. Träna Zumba,Yoga eller Body Combat helt gratis.

Vid regn – sticka!
Svensk sommar innebär tyvärr oftast en hel del regn. Besök stick- och handarbetskaféet Kafé Kreativ på Lugnets Allé 56a. Här delar du erfarenheter, fikar, handarbetar och har det trevligt med andra som gillar stickning.

Festivalsommar
Stockholm har massor av roliga gratisfestivaler i sommar. Ett axplock är: Stockholm Street Festival, Stockholm Kulturfestival, Ung 08-festivalen.


Malmö:
Schysst häng
Många har väntat på att det ska hända något på Ribban! Stans bästa häng hittar du på Malmö Beach Event Ribersborg där det är fullt med aktivitet i sommar. Beachsoccer-turnering, musikfest och EM-tält är några av höjdpunkterna.

Teater under bar himmel
Malmö Sommarscen arrangerar ett program utomhus för barn, unga och vuxna på närmare 40 spelplatser och scener över hela Malmö mellan 9 juni och 24 augusti. Sammanlagt presenteras över 200 föreställningar och konserter med allt från dans, film, musik och teater till olika genreöverskridande scenkonstformer som utmanar.

Fest i dagarna sju
En veckas gratis underhållning och folkfest är Malmöfestivalen 17-24 augusti. Här hittar du alltifrån unika konstverk och spännande teaterföreställningar till konserter med både de största artisterna och de hetaste nykomlingarna. Mat från hela världen, mysiga scener och en ovanligt bra stämning!

Fråga SYV