21 okt 2021

Skolan gav lyxigt sommarjobb på Malta

Drömmer du om en internationell karriär? Intresserad av en bransch där du får träffa många intressanta människor och jobba med information och service? Patricia valde hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och praktiserar nu på lyxhotell på Malta.

Att utbilda sig inom hotell- och turismbranschen är en bra väg om man vill satsa på en karriär utomlands. Patricia Johnsson valde Hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och har nu, genom skolans kontakter, lyckats få sommarjobb på lyxiga Hilton Malta, i St Julian´s på medelhavsön Malta.

– Jag börjar faktiskt längta efter lite regn, erkänner Patricia efter att ha spenderat sina första fyra praktikveckor på Malta. Det har inte varit dåligt väder en enda gång under dessa veckor och nu återstår sju veckor innan hon och hennes klasskamrater återvänder till gymnasiestudierna på Vipeholmsskolan i Lund.

Mest har vistelsen på Malta inneburit  jobb. Patricia jobbar som servitris på två restauranger från klockan tre på eftermiddagen till midnatt, fem dagar i veckan. Hon hade lite erfarenhet av servering från skolan och från Scandic hotell i Sverige där hon praktiserat.

– Det är striktare här, de är noggrannare med att man bär bort saker från borden på brickor och det är viktigt hur man ser ut och hur man beter sig, säger Patricia när jag frågor om det är stor skillnad att jobba i Sverige och på  Malta.

Praktikplatsen på Malta fick hon genom skolans kontakter.

–Vi har hållit på med utlandspraktik i många år och skickar fyra elever varje år till Hilton Malta. Vi tycker det är viktigt att de får komma till ett engelsktalande land, för att träna på språket, säger Eva Lönn, lärare på Vipeholmsskolans hotell- och turismprogram.

Så utbildar du dig

Gymnasieutbildning på Hotell- och turismprogrammet ger en bra grundutbildning för att jobba inom hotell och turism.

Yrkeshögskolan har en mängd hotell- och turismprogram. De är oftast tvååriga och blandar teori och praktik.

Universitet och högskola ger turismutbildningar, ofta med inriktning företagsekonomi, entreprenörskap, eller marknadsföring.

För den som är intresserad av att studera utomlands finns en uppsjö av utbildningar att välja bland. Några av dem som är lätt att söka till från Sverige hittar du här

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Inget är hetare än Sydafrika

Många upptäcker landet Sydafrika som turist men ganska få svenskar tar chansen att studera i landet. Elin Andersson, 27, från Malmö är en av de svenska studenter som valt att göra det. Elin Andersson är nu tillbaka i Sverige efter sina antropologistudier på Nelson Mandela University of Technology i Port Elizabeth. Hon valde Sydafrika i konkurrens med Australien och har inte ångrat sitt val.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lysande utsikter – Fastighetsskötare

Praktiken lockade Alex Soto Serrano när han bestämde sig för att söka en plats på YH-utbildningen inom fastighetsförvaltning. Med bara veckor kvar på utbildningen ser han redan stora jobbmöjligheter direkt efter examen. Det finns gott om jobb inom fastighetsbranschen men ont om rätt kompetens. Därför är en utexaminerad fastighetsförvaltare attraktiv på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-15

Försäljnings- och serviceprogrammet

Bor det en säljare i dig? Eller har du alltid drömt om att driva ett framgångsrikt företag? Allt detta och mycket mer kan du lära dig om på Försäljning-och serviceprogrammet! 

Läs mer