Världens dyraste universitet

Foto: Stock Exchange

Världens högst rankade universitet finns i USA. Och de dyraste. Men de är inte nödvändigtvis desamma. Här är listan.

Världens dyraste universitet finns i USA, men är kanske inte de du tänker på instinktivt. Det är samma namn som har figurerat på dyrast-listan de senaste åren, medan kostnaderna har ökat anmärkningsvärt. Enligt Campus Grotto, som har undersökt de ökande studieavgifterna i USA de senaste fem åren, var det endast ett universitet 2007 där totalkostnaden översteg $50 000, i dag är det 111 stycken.

Forbes har tagit fram en lista på de dyraste universitetet, med hjälp av statistik från National Center for Education Statistics i USA. Redovisad kostnad är en totalkostnad som inkluderar studieavgift, men även kost och logi, kostnad för studielitteratur, resor till och från universitetet och kostnader för obligatoriska hjälpmedel såsom datorer. Därför ger den den mest rättvisa jämförelsen över den faktiska kostnaden att studera på olika universitet. 

För den som tycker att kostnaderna verkar horribla kan lugna sig med att dessa kostnader sällan är de verkliga kostnaderna. Amerikanska universitet är nämligen frikostiga med stipendier och tar ställning till studentens finansiella situation, vilken bakgrund och talanger man har, som universitetet kan dra nytta av.

Lista: Världens dyraste universitet

 • Sarah Lawrence College, New York
  Total årskostnad: $59 170.
  Skolan ligger 15 minuter norr om Manhattan där lärarna har, enligt deras webbsida "dubbelt så mycket kontakt med studenterna" i jämförelse med andra college.
 • University of Chicago
  Total årskostnad: $57 590.
  Universitetet kan skryta med 87 nobelpristagare. Antalet studenter är 5 000 och hela 65 % av studenterna får stipendium, genomsnittsstipendiet är på $27 460.
 • The New School, New York
  Total årskostnad: $57 199.
  Inkluderar bland annat välkända Parsons som har program inom konst, design och mode. En av anledningarna till att de hamnar högt upp på listan är att kostnaderna för material på de här programmen är höga.
 • Washington University in St. Louis
  Total årskostnad: $56 930.
 • Colombia University, New York
  Total årskostnad: $56 681.

Källa: Forbes.

Dyra universitet utanför USA

Läs mer:

Fråga SYV