Så mår du bra i ditt nya studenliv

Foto: Henry Lundholm

Snabba förändringar påverkar oss, men hur mycket är individuellt. Vi frågade kuratorn om tips på hur man gör för att må bra vid förändringar.

David Lövstrand , 22 packar just nu ihop sitt liv Stockholm för att påbörja ett nytt – i Luleå. Han blir, liksom många andra, högskolestudent den här veckan.  Beslutet att förändra livet, flytta och börja plugga kan behöva tas snabbt, speciellt för dem som söker och kommer in på restplatser just nu.

 David ser fram emot flytten norrut.

– Jag vill flytta härifrån och känner att plugga till civilekonom är det jag vill göra. Jag gillar att åka skidor och nu finns chansen att göra det. Det enda som oroar mig är att jag inte ska tycka studierna är så kul som jag tror, säger David Lövstrand.

Hur man upplever snabba förändringar i livet, är väldigt individuellt men för marjoriteten av studenterna blir inte omställningen något som påverkar dem negativt i långa loppet, menar Margareta Hultman, kurator på Umeå universitet.

– För de som tycker att det känns tungt en längre tid är det ofta saknad efter gamla vänner och familj som känns jobbigast och då påverkas till exempel sömnen eller matlusten och man kanske börjar vackla i sitt studieval, säger Margareta Hultman.

Cecilia Hedlund, 21, psykologistudent vid Luleå tekniska universitet har under sommaren varit en del av högskolans telefonväkteri, som ringer runt till blivande studenter för att övertyga dem om att verkligen flytta till Luleå.

– Det är ganska många som är tveksamma inför mörkret och kylan, vissa har bostadspanik och oroar sig inför nolleperioden, men de flesta trivs väldigt bra här när de väl är på plats. Det är en mysig stad och har man en cykel är allt nära. Det man behöver är dubbdäck till cykeln och en varm jacka, säger Cecilia Hedlund.

Kuratorns tips för att må bra i flytten

  1. Se till att skapa lite trivsel där du bor, så det blir en plats för återhämtning och ge dig lite tid att bli hemmastadd i ditt nya liv. Ta en dag i taget!
  2. I mötet med den nya världen är det nog bra om man kan lyssna på sig själv och vad det är man behöver, förutom sömn, mat och fysisk aktivitet. Är det en promenad, en fika med en ny kompis, delta i ett välkomstarrangemang eller kanske bara vara hemma?
  3. Kom ihåg att det är normalt att vara lite orolig eller ledsen då det mesta är nytt omkring en och vänner och familj är långt borta - oftast är inte problem varaktiga!HItta din drömutbildning

Vill du börja plugga redan i höst? Det finns fortfarande en mängd lediga platser som du fortfarande kan söka till!

Söker du en utbildning med en speciell inriktning eller behöver du bara inspiration? Sök i AllaStudiers sökfunktion, där finns Sveriges alla utbildningar samlade.

Fråga SYV