Studenter ökar kunskapen om våld mot kvinnor

Foto: Gustav Nord

Hur ska man öka kännedomen kring våld mot kvinnor i utvecklingsländer? Det är frågan som 450 elever ska försöka lösa på ett par dagar. 

En av tre av världens kvinnor blir någon gång i livet fysiskt, sexuellt eller på annat sätt misshandlad. Det visar en nyligen utkommen rapport från International Rescue Committee. Men hur ska man effektivt göra folk medvetna och intresserade av att göra något åt det? Den frågan stöts och blöts av 450 elever med 31 olika nationaliteter på Hyper Island just nu. Hjälporganisationen IRC (International Rescue Committee) vill nämligen ha hjälp av kreativa hjärnor i projektet "Domestic Violence Think-in".

– För oss på Hyper Island anser vi att det viktigt att bidra där vi kan, oavsett om det handlar om att, som i det här fallet, att uppmärksamma en enormt viktig fråga eller att på andra sätt driva utvecklingen framåt, till exempel genom att ta fram innovativa eller tekniska lösningar, säger Johanna Frelin, vd på Hyper Island.

Lise Skovsted-Larsen, 26 år från Danmark, är inne på sin andra vecka på programmet Interactive Art Director. Under projektet jobbar hon i en grupp av studenter med vitt skilda bakgrunder. De kommer från Israel, Brasilien, England och Sverige och går på olika program på skolan. Just nu är de i idékläckar-stadiet.

– Vi hade en idé om ombytta roller, att visa hur sargade männen skulle se ut om kvinnor började försvara sig, Sen fick vi reda på att den idén redan var tagen, så nu jobbar vi vidare, berättar Line.

På tisdag redovisas elevernas idéer i videoform. Allmänheten bjuds in att följa, kommentera och stötta studenterna i processen - och involvera sig i frågan kring domestic violence -via Twitter (hashtag #ircthinkin), på Facebook (Facebook.com/ircthinkin) samt via video-applikationen viddy.com.

Vill du jobba för en bättre och rättvisare värld? Här är kurserna för dig!

Fråga SYV