Hetaste matlagningen i höst

Foto: Stock Exchange

Dagarna blir allt kortare och snart vill vi krypa inomhus för att aktivera oss. Det ökande intresset för mat, matlagning och bak gör att vi vill kolla vilka matlagningskurser som gäller just nu.

– Det vi framförallt ser är en ihållande trend, där den ekologiska och närodlade maten är här för att stanna. Att man inte slänger utan tar tillvara, att kocken själv går ut och plockar sin egen harsyra och att smakerna ska vara rena, var och en ska komma fram, säger Kerstin Roos,verksamhetsansvarig för mat & dryck och djur & natur på Medborgarskolan i Stockholmsregionen.

Att det är trendigt att laga mat och baka har inte undgått någon. Tv-kanalerna svämmar över av olika typer av matlagningsprogram, kok- och bakböcker fyller bokhandlarnas hyllor och det bloggas aktivt.

Kerstin Roos bekräftar att intresset för matlagningskurser  ökar generellt.  Vissa går en kurs för att inspireras till en speciell mat, till exempel dumplings eller macarons, men det som säljer allra bäst är kockskolor, som vänder sig till den som är mer erfaren i köket.

– Där handlar det mer om att lära sig olika tekniker, hur man hanterar verktygen och hur man effektiviserar sig i köket.

En annan trend är att vi nu gärna vill brygga vår egen öl.

– Antalet mikrobryggerier ökar och det är en relativt enkel process att brygga öl hemma för husbehov, annars finns det ett regelverk kring det, såklart, säger Kerstin.

Den allra hetaste kursen redaktionen hittade i höstens kursutbud var helt klart "Förför med vietnamesisk mat - regnbågskurs för singelkvinnor" som vänder sig till homosexuella kvinnor, som vill kombinera matlagning med att träffa någon likasinnad. Här kan du enligt kursbeskrivningen "möta kvinnan ur dina drömmar i matlagningens konstnärliga labyrint"

–  Vi försöker plocka ut vissa kurser för särskilda målgrupper. Det är en chans att träffa folk som känner och tycker som du, men jag vill betona att matlagningen är det viktigaste, säger Kerstin.

Andra spännande matlagningskurser i höst

Gourmetfisk - Medborgarskolan

Matlagning - libanesisk afton – Studieförbundet Vuxenskolan

Kambodjansk matlagning - Medborgarskolan

Klimatsmart mat - Folkuniversitetet

Att baka surdegsbröd – enklare än vad man tror - Studieförbundet Vuxenskolan

Mjölksyra grönsaker – Medborgarskolan

Proffsiga chokladpraliner – Medborgarskolan

Sök kurser inom matlagning

Fråga SYV