08 okt 2021

Här får 8 av 10 jobb snabbt efter examen

Nyexaminerade som har läst till jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare får snabbt jobb efter examen. De får kvalificerade arbetsuppgifter och de får ofta en tillsvidareanställning. Det visar Juseks nya arbetsmarknadsundersökning.

– I ljuset av den samhällspolitiska diskussionen om den höga ungdomsarbetslösheten så är årets resultat extra glädjande. Den ekonomiska krisen i Europa har inte drabbat de nyexaminerade inom Juseks utbildningsgrupper. Åtminstone inte ännu, säger Sofia Larsen, ordförande i Jusek.

Undersökningen visar att 80 procent av de nyexaminerade har kvalificerat jobb inom 4-6 månader efter examen. 33 procent fick jobbet redan innan studierna avslutats. Det var även hela 88 procent som hade fått ett mycket eller ganska kvalificerat jobb efter examen.

– Det visar att en akademisk utbildning är en bra garant mot arbetslöshet, säger Sofia Larsen. 

Undersökningen visar att:

  • 95 procent av juristerna uppger att de har kvalificerade arbetsuppgifter.
  • 80 procent av systemvetarna är tillsvidareanställda.
  • 71 procent av ekonomerna, 45 procent av juristerna, 60 procent av personalvetarna och 56 procent av samhällsvetarna fick en tillsvidareanställning.

Hitta utbildningarna som leder till jobbet:

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Karriär: 10 olämpliga saker i ditt CV

Hur ska man inte skriva sin jobbansökan? Vi har dammsugit nätet efter tips och kommit fram till att less is more. Var konkret och undvik omständliga formuleringar. 1. ”Jag var först i min förskoleklass med att lära mig skriva min adress.” Vadå, varför inte? Att skryta med en gammal bedrift ger intryck av att du inte har åstadkommit något sedan dess.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Hallå där...Sveriges kvinna i Hongkong

Camilla Wengholm, 25  från Ekonomihögskolan i Lund som just nu befinner sig mitt i världens största casetävling fär ekonomistudenter i Hongkong. Tillsammans med Christoffer Haraldsson, Niklas Hansson och Olof Nordgren representerar hon Sverige bland 23 andra länder. Efter två kvaldagar har de precis fått reda på att de är ett av fyra lag i final. Vilka case har ni löst under tävlingen?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hetaste jobben – och de iskalla

Utbildning är nyckeln. När Arbetsförmedlingen presenterade årets statistik över vilka yrken som kommer att efterfrågas mest framöver kräver de flesta en längre utbildning. Konkurrensen om de lediga jobben ökar - och alla de hetaste yrkena kräver längre utbildning. Hoppet för dem med enbart gymnasieutbildning står främst till kundservicesektorn, och framförallt hotell- och restaurang.
Läs mer