Nu kan de få bo på åtta kvadrat

Snart ska det bli enklare att bygga studentbostäder. Både regering och socialdemokrater kräver nu förändringar för att lösa student­ernas bostadskris. 

Efter Metros och Fastighetsägarna Stockholms idétävling om framtida studentboende vill nu både regering och opposition se över regelverket kring byggandet av studentbostäder.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) uppgav på Dagens Nyheters debattsida
i går att han gett Boverket i uppdrag att skära i byggreglerna för studentbostäder. Endast regler som rör säkerhet och hälsa ska få vara kvar.

Socialdemokraternas Mag­dalena Andersson och Veronica Palm, talespersoner i ekonomisk-politiska och bostadspolitiska frågor, krävde i söndags, i Svenska Dagbladet, att en parlamentarisk kommitté ska se över och snabbt föreslå nödvändiga förändringar i plan- och bygglagen.

Dessutom föreslog S en byggbonus på 1 miljard kronor år 2013 till byggande av studentbostäder.

– Vi har väl lyckats dra dem med oss med våra vilda experimentförsök, kommenterar Rolf Svensson, vd för stiftelsen AF Bostäder i Lund.

AF Bostäder har tidigare i år – i strid mot byggnormerna – byggt en billig så kallad BoKompakt-lägenhet på 8,8 kvadratmeter. Detta efter att kommunen beviljat tillfälligt bygglov. Men ­Boverket har överklagat att ytterligare lägenheter byggs i experimentsyfte.

Den lilla ettan i Lund är därför ett undantag. Normalt hamnar en student­lägenhet på runt 25 kvadratmeter för att alla byggregler ska uppfyllas.

Stockholms Studentkårers Centralorganisation har föreslagit att delar av nya hus kan handikappanpassas istället för hela. 

– Det är positivt att frågan om studentbostäder förs upp från alla politiska läger. Det behövs fler bostäder om vi ska kunna ha en långsiktig, stabil tillväxt i Stockholmsregionen, säger Mia Enayatollah, informationsdirektör på Fastighetsägarna Stockholm.

Krångliga regler försenar bygget

• KRAVEN
Boverkets regler ställer i dag krav på allt från utformning, tillgänglighet och bärförmåga till hygien, buller och energihushållning. 

• LÅNG PROCESS
Något som också försenar byggen är den överklagandeprocess vi har och en idé kan ta 5–10 år innan den blir verklighet.Mer om studentbostad

Hitta din utbildning

Fråga SYV