Fem år i kö eller miljonköp?

Studenter i Stockholm får betala nästan två miljoner för en genomsnittlig etta. Den som vill hyra hinner plugga klart innan man får en lägenhet.

Cirka 80 000 studenter i Stockholmsregionen slåss om 12 500 studentbostäder, varav 7600 finns i Stockholms stad. 

Den akuta bristen avspeglar sig i kötiden för en studentlägenhet i Stockholm. Den som ställer sig i kö för en studentbostad via Stockholms bostadsförmedling hinner plugga klart innan man kan skriva kontrakt. Det tar nämligen fem till sex år.

Den som inte har släkt ­eller vänner att bo hos får ge sig in i andrahandskarusellen. Om man nu inte har en riktigt stor plånboken, förstås. Det är svårt att få bolån som student, särskilt när det handlar om miljonbelopp.

Färsk statistik från Hemnet visar att avgiften för smålägenheter (1–1,5:or) i Stockholm hör till de lägsta jämfört med andra studentorter. Snittpriset är betydligt högre – nära 1,9 miljoner kronor.  

Man får mer för pengarna på andra studieorter.

– Som jämförelse kan man säga att man får sju Sundsvallslägenheter för en i Stockholm, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Billigast just nu i Stockholm är en etta på 27 kvadrat i Högdalen. Det kostar 900 000 kronor att flytta in på gatan som rockstjärnan Joakim Thåström växte upp på.

Än så länge. Det begärda genomsnittliga priset för nyinkomna objekt på Hemnet har ökat med 19,2 procent första halvåret 2012, jämfört med samma period 2011.

Mer om studentbostad

Hitta din utbildning

Fråga SYV