Nu startar Sveriges tuffaste antagning

Våren 2012: 7 703 sökande till 309 platser. Den tuffaste antagningsprocessen i utbildningssverige står Polishögskolan för. Under ett helt år testas dina kunskaper, din fysik och framförallt – personlighet.  Allt för att vaska fram de bästa av de bästa.

Vill du bli polis kan du ansöka just nu. Senast den 15 september ska ansökan vara inne om du vill börja studera i augusti 2013.

Peter Lind, 39 år från Stockholm, har under året gått igenom alla tester och har precis påbörjat sin polisutbildning.  Efter tio år som gymnasielärare och en operation för att korrigera sin närsynthet tog han steget att söka. Och blev antagen på första försöket.

– Jag tror att min bakgrund som lärare inom beteendevetenskap och min ålder var till min fördel. Sen var det ju så att jag verkligen ville börja på Polishögskolan, men det var inte hela mitt liv, det skapade ett sorts lugn hos mig under antagningen, säger Peter.

Antagningen består av flera steg, där både intelligens, fysisk förmåga och lämplighet testas. De flesta faller bort redan i första steget, där kandidaternas meriter bedöms. Den senare delen av antagningen fokuserar främst på hur lämplig man är som polis.  Enligt Polisrekryteringen vid Rikspolisstyrelsen är det viktigt att ha en sund rättsuppfattning, att vara trygg i sig själv och att ha social kompetens. De ser också gärna att man har ett samhällsintresse.

Peter Lind tror att en lugn inställning och att lita på sig själv är viktigt under testerna. I sista steget grillas man ordentligt i intervjuer med psykolog och med speciellt utbildade poliser.

– Det jobbigaste mentalt var intervjuerna med poliserna, där man fick frågor om etik och moral, och ens eget förhållningssätt till olika frågor. Eftersom de var två, var det hela tiden en som observerade och kunde ställa följdfrågor. Det kändes som man hela tiden var under lupp, berättar Peter.

Här är stegen i polisantagningen

Steg 1: Ansökan
Ska vara komplett vid sista ansökningsdagen och innehålla gymnasiebetyg, personligt brev, simintyg, intyg om akademiska meriter och arbetslivserfarenhet.

Steg 2: Behörighetsgranskning
Polisrekryteringen granskar alla ansökningar och tar ut de som har starkast meriter till nästa steg.

Steg 3: Fysiska prov
Består av koordinationstest, styrkeprov, konditionstest och simprov.

Steg 4: Övriga tester och intervju
Består av ett allmänt begåvningstest, medicinsk undersökning, psykologsamtal och intervju med två speciellt utbildade poliser.

Mer om antagningskrav, ansökan och tester på Polisen.se/blipolis.

Polisrekryteringen: Värt att tänka på
  • ”Vi behöver folk på helgen, kvällen och julafton. Du behöver vara beredd på att privatlivet påverkas eftersom du får obekväma arbetstider.”
  • ”Som ny polis jobbar man oftast i yttre tjänst till en början och då bär man arbetsutrustning. Du behöver klara att bära 14-15 kilo på kroppen konstant under arbetstid.”
  • ”Var mentalt förberedd på att våld förekommer. Ingen vill slåss på arbetsplatsen, men ibland måste man använda det i polisyrket.”
Läs mer:

Jobb & Lön: Lönestatistik och yrkesbeskrivning för polis

Polisskolans tips inför rekryteringen

Polisstudentens tips inför antagningstesterna

Så ändras antagningen till polisutbildningen

Andra utbildningar som kan intressera dig

Sök bland utbildningar inom säkerhet och räddningstjänst

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 21 aug 2015