21 okt 2021

Här är kurserna ingen vill gå

Malmö högskola och Lunds universitet ställer nu in 139 utbildningar. 32 av de inställda kurserna saknar helt förstahandsansökningar.

Samtidigt som allt fler söker till Lunds universitet och Malmö högskola finns det många utbildningar som ingen vill läsa.

– Vi strävar efter att inte ha kurser som vi måste ställa in på grund av att det är för få sökande. Det är aldrig positivt. Då behöver vi analysera om det här var tillfälligt eller om kursen inte har så stor efterfrågan längre, säger Anders Olsson, som är utbildningschef vid Malmö högskola.

"Antikens idé- och kulturhistoria", "Grundläggande cellodling" och "Från pojke till man i kör" är några av de 32 kurser som helt saknar förstahandsansökningar. På institutionen för individ och samhälle på Malmö Högskola har ett tiotal kurser blivit inställda inför höstterminen.

– Det är ganska normalt och en del av verksamheten. Vi har beredskap för att ett visst antal kurser inte kommer att ha nog sökande, säger Bernt Gunnarsson, prefekt på institutionen individ och samhälle på Malmö Högskola.

Om man har sökt en kurs som blivit inställd ska man inte ge upp hoppet. Chansen finns att den går att läsa redan nästa termin.

– Egentligen händer det inte så mycket mer än att de blir inställda den aktuella terminen. De flesta kurser låter vi gå ett par år innan vi lägger ner. Det må hända att vi förändrar eller modifierar på något sätt, men ingen kurs läggs ner för att det är få som söker ett år, säger Bernt Gunnarsson.

Exempel på kurser utan studenter

Listan avser kurser som helt saknar förstahandssökande

Malmö Högskola:

Idrottens skatteregler

Handledning och bedömning av lärares professionsutveckling

Etik och IT

Livets molekyler

Kön, sexualitet och socialt arbete

Lunds universitet:

Fortbildning i piano - från Scott Joplin till Swing - fortsättningskurs

Tvärkonstnärlig kollaboration över gränser

Västafrikanska rytmer och danser – öppen orienteringskurs grund

Formlära

Social Sciences: Social Welfare in a Global Context

Marcus Carlsson

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Här hoppar flest av

Trycket på högskoleplatser är högre än någonsin. Men nästan 30 procent hoppar av sin utbildning redan under första terminen vilket kostar lärosätet, samhället och studenten stora pengar. – Avhopp är problematiskt på många olika sätt. Lärosätet får inte sina pengar för utbildningsplatsen, samhället förlorar på att utbilda en individ som inte kommer jobba inom området och studenten förlorar private ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-02-28

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Här listas utbildningar inom olika yrkeskategorier som säkrast leder till jobb efter din examen. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-26

Utbildningarna som ger högst lön

Vill du tjäna mycket efter studierna? Satsa på datateknik i Stockholm eller Uppsala. Läs här om vilka utbildningar som ger högst lön.

Läs mer