18 okt 2021

Studenternas hem – ett laboratorium

Övervakad – för forskningens skull. Det blir verkligheten för hyresgästerna i de 20-40 studentlägenheter som nästa höst byggs på Chalmers Campus. Deras konsumtion, el- och vattenförbrukning kommer att kartläggas, för att hitta nyskapande sätt att leva hållbart.

Projektet organiseras av Chalmers tillsammans med Johanneberg Science Park och HSB. Genom att låta studenter bo i ett hus som kartlägger deras levnadssätt hoppas forskarna ta fram nyskapande sätt att leva mer hållbart. Enligt projektledaren Greg Morrisson på Chalmers är vi duktiga i Sverige på energisnåla hus – men vi använder mer och mer resurser i badrummet och i köket.

– När du står och lagar en middag, vad är det som händer där med vatten och energi, vilken innovation kan hjälpa dig att laga en måltid? säger han.

Informationen samals in genom mätare i huset. Enligt planen ska det vara tre våningar med en golvyta på ungefär 1200 kvadratmeter, och ritas av studenter på högskolan. De har fått flera krav på bygget – materialet ska kunna återvinnas, det ska gå att byta ut fasaden och isär huset. Men det ska inte vara en månbas.

– Det ska kännas som ett hem, det ska inte kännas som att bo i ett labb, säger Johan Pettersson på det studentdrivna bolaget Chalmers Teknologkonsulter.

I mitten av oktober ska de skicka in sina förslag till HSB, som planerar att sätta ner spaden nästa höst. Studenter som bosparar hos HSB kommer att kunna söka lägenheterna, och när huset är byggt ska studien pågå i åtminstone tio år, enligt Greg Morrisson. Det blir inget hyresavdrag för studenterna som medverkar i studien.

3 uppfinningar som ska testas i labbhuset

Rymdteknik
I projektet ingår samarbete med Marsforskare från Nasa. De höga kraven som ställs på byggnader i rymden gör att de ligger i framkant på forskningsfronten. – Om du åker till Mars så får du inte slösa någonting, så det finns förvånansvärt stora likheter, säger Greg Morrisson.

Streckkoder
Genom att läsa av streckkoderna på hyresgästernas kylskåpsvaror kan huset hålla koll på när det blir gamla – och på hur mycket mat den enskilda hyresgästen slänger.

Nytt sätt att duscha
Minskad vattenförbrukning är viktigt för det hållbara hushållet. Därför ska en ny vattensnål dusch som utvecklats av holländska forskare användas. Istället för att stå under rinnande vatten vaskar man sig vid handfatet vilket kan minksa förbrukningen med två tredjedelar.

Hitta högskoleutbildningar

Sök bland samtliga högskoleutbildningar i Sverige

Tobias Andersson Åkerblom

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sofie är smartare än TV-serierna

De analyserar blod, spårar tungmetaller och hittar kemikalier i avloppet. Låter det som en TV-serie? Följ med till verklighetens CSI. Efter gymnasiet ville Sofie Rhönnstad komma iväg. Hon tyckte om kemi och tyckte att utbildningen till högskoleingenjör i kemisk analysteknik vid Linköpings universitet verkade intressant. Ansökningen var en chansning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Umestudent för en helg

Nu är högskolornas kamp om studenterna i full gång. Umeå universitet bjuder till rejält och väljer att arrangera en hel helg för potentiella studenter - och bjuder på hela kalaset. 10-13 mars går projektet "Umestudent för en helg" av stapeln. Inte mindre än 100 potentiella teknik- och naturvetarelever bjuds på resa, mat, föreläsningar och studentaktiviteter för att få upp ögonen för Umeå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bostadsläget – Sverige runt

Två års väntetid i Stockholm, bostadsgaranti i Karlshamn. Det är svårt att ge ett enkelt svar på hur studentbostadssituationen ser ut  i Sverige.

Läs mer