Sajten som ger ungdomar jobb

Foto: Gustav Hugosson

Rut-avdraget har fått servicebranschen att blomstra, inte minst på nätet. Genom Ungdomspool.se kan ungdomar tjäna sig en extra hacka – och samtidigt välja själva hyr mycket, när och vilken typ av uppdrag de vill utföra.

Ungdomspool.se heter sajten som förmedlar jobb mellan ungdomar och kunder som vill ha hjälp med barnpassning, städning, fönsterputsning och annat som ligger inom ramen för hushållsnära tjänster.

Bakom initiativet finns den Valdemarsvik-baserade entreprenören Henrik Lindgren, 36, som startade sajten i juni via sitt bolag Jobba Vitt. Han är också politiskt engagerad på sin hemort.

– Som fritidspolitiker har jag sett att ungdomsarbetslösheten är ett stort problem. Jag ser det här som ett sätt ge ungdomar en fot in i arbetslivet.

Ronja Karlsson, 18, är en av ungdomarna som registrerat sig på sajten. Hon putsar fönster och städar för 100 kronor i timmen – samma summa som hon sedan kan stoppa i egen ficka. Henrik Lindgren fördelar sedan RUT-avdraget på försäkring, pensionssparande och andra sociala avgifter.

Hon började med extrajobb åt vänner och grannar, men har genom ungdomspool knutit till sig fyra kunder som hon jobbar för regelbundet, sammanlagt några dagar i veckan. Det blir 1500 till 2000 kronor i månaden. Hon planerar att arbeta tills hon gått ut gymnasiet. Då hägrar resor utomlands. Men först ska hon ta körkort.

– Jag lägger undan pengarna jag tjänar på städningen till en intensivkurs.

Planerar du att läsa vidare?

Fråga SYV