14 okt 2021

Sajten som ger ungdomar jobb

Rut-avdraget har fått servicebranschen att blomstra, inte minst på nätet. Genom Ungdomspool.se kan ungdomar tjäna sig en extra hacka – och samtidigt välja själva hyr mycket, när och vilken typ av uppdrag de vill utföra.

Ungdomspool.se heter sajten som förmedlar jobb mellan ungdomar och kunder som vill ha hjälp med barnpassning, städning, fönsterputsning och annat som ligger inom ramen för hushållsnära tjänster.

Bakom initiativet finns den Valdemarsvik-baserade entreprenören Henrik Lindgren, 36, som startade sajten i juni via sitt bolag Jobba Vitt. Han är också politiskt engagerad på sin hemort.

– Som fritidspolitiker har jag sett att ungdomsarbetslösheten är ett stort problem. Jag ser det här som ett sätt ge ungdomar en fot in i arbetslivet.

Ronja Karlsson, 18, är en av ungdomarna som registrerat sig på sajten. Hon putsar fönster och städar för 100 kronor i timmen – samma summa som hon sedan kan stoppa i egen ficka. Henrik Lindgren fördelar sedan RUT-avdraget på försäkring, pensionssparande och andra sociala avgifter.

Hon började med extrajobb åt vänner och grannar, men har genom ungdomspool knutit till sig fyra kunder som hon jobbar för regelbundet, sammanlagt några dagar i veckan. Det blir 1500 till 2000 kronor i månaden. Hon planerar att arbeta tills hon gått ut gymnasiet. Då hägrar resor utomlands. Men först ska hon ta körkort.

– Jag lägger undan pengarna jag tjänar på städningen till en intensivkurs.

Planerar du att läsa vidare?

Sök utbildningar i Sverige och utomlands

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Alex pluggade sig till Allsvenskt guld

Alexander Nilsson tränar till proffs på fotbollsgymnasiet i Malmö. Vid sidan av skolan gör han mål för MFF. Som elev på fotbollsgymnasiet blir Alexander Nilsson tränad av proffs från fotbollsklubben Malmö FF. Och det har gett resultat. Säsongen 2010 gjorde han två mål för MFF och var med om att vinna allsvenskt guld. – Fotbollen är prio ett. Skolan tar jag som den kommer, säger Alexander.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Kastade in böcker till inlåst elev

En lärare i Småland har åtalats för att inte ha släppt ut en inlåst elev. Eleven, 17 år gammal, råkade i bråk med en annan elev som till sist låste in 17-åringen i ett växthus. En lärare, som såg att 17-åringen satt inlåst, öppnade dörren till växthuset och kastade in några skolböcker. Sedan låste hon igen, uppger Sveriges Radio Jönköping, som hänvisar till åtalet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Nu är det dags för skolstart

100 000 svenska barn ska nu börja i förskoleklass. Men även för de äldre eleverna väntar flera nya lagar och regler. Här är den svenska skolan 2011. Omkring 100 000 barn börjar i förskoleklass nu i dagarna. En av dem är Vincent Almqvist Persson. Men det är inte bara för honom och alla andra sexåringar som mycket nytt väntar. – Det är väldigt mycket som händer inom grundskolan just nu.
Läs mer