05 jan 2023

Här är studenternas drömjobb

Google är önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomistudenter i tolv länder får välja. Fjärde året i rad rankas nätjätten som nummer ett i en global undersökning.

I undersökningen har över 140 000 teknik – och ekonomistudenter i bland annat USA, Kina, Frankrike och Ryssland fått ranka de mest attraktiva arbetsgivarna.

– Google och andra företag som satsar på PR om hur det är att jobba där och som har fokus på människorna blir attraktiva. Google har ju varit tydliga med att de ska ha de bästa som jobbar där och att de ska trivas, säger Daniel Wägerth, employer branding-expert på marknadsföringsföretaget Universum, som gjort undersökningen.

Energibranschen och bilindustrin är populärare bland teknikstudenterna jämfört med tidigare års undersökningar och bland de blivande ekonomerna klättrar managementkonsultföretag i rankingen.

Två svenska företag som kommit med på topp-50-listan är IKEA – på plats 21 bland ekonomerna och plats 35 bland teknikstudenterna – och Volvo Cars som rankas på plats 43 bland teknikstudenterna

Frihet och självständighet i jobbet är viktigt, även bland svenska studenter.

–En tydlig trend i den här yngre generationen är att de vill jobba mot tydliga mål. Det är viktigare att ha resultat att leverera än att ha 40 timmars arbetsvecka. Konsultjobb lockar många svenska studenter, säger Daniel Wägerth.

Strikt kontorsmiljö går bort

Kreativ arbetsmiljö, trevliga kollegor och gärna jobb utomlands. Det drömmer svenska teknikstudenter om.

– Arbetsplatser som Google, den jobbkulturen, strävar många efter. Jobbet ska vara roligt och det ska inte vara en strikt kontorsmiljö, säger en student som studerar maskinteknik på Campus Telge i Södertälje.

– Jag skulle gärna jobba på stora företag som Scania, Ericsson och Electrolux, fortsätter hon.

Att jobba på utländska företag efter utbildningen lockar också.

– Det skulle jag gärna prova på, säger hon.

Kemiteknologen Fillipe Carvalho, 26, studerar på KTH. Han menar att bland det viktigaste i valet av arbetsplats är kollegorna.

– Om man inte trivs med de man jobbar man vill man inte stanna. Jag vill gärna jobba i projekt som leds av olika personer. Hierarkiska gamla företagskulturer känns inte viktigt längre, säger han.

Drömarbetsgivare

Cirka 144 000 ekonom- och teknikstudenter i USA, Kina, Japan, Tyskland, Frankrike, Brasilien, Storbritannien, Italien, Indien, Ryssland, Kanada, Spanien har rankat sina idealarbetsgivare. Majoriteten av studenterna som svarat är i åldersgruppen 20-25 år.

Teknikstudenter
1. Google
2. IBM
3. Microsoft
4. BMW
5. Intel

Ekonomistudenter
1. Google
2. KPMG
3. Procter&Gamble
4. Microsoft
5. Deloitte


Källa: Universum

Läs mer om yrken och vilken lön de ger

Yrkesbeskrivningar och lönestatistik

Här är utbildningarna som ger högst lön

Här får 8 av 10 jobb snabbt efter examen

Hitta din högskoleutbildning

Sök bland Sveriges alla högskoleutbildningar

Senast uppdaterad: 05 jan 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här är yrkena med de högsta lönerna

Chefer tjänar mest – inget nytt under solen. Här är yrkena med bäst och sämst betalt. Lönestatistiken för 2011 är här. Och det är cheferna i den privata sektorn som leder löneligan – med bred marginal. Skillnaden i snittlön mellan en privat chef och en kommunal är 19 600 kronor varje månad. Bara det är mer än en kommunal byggnadsarbetares månadsinkomst, enligt färsk statistik från Statistiska cent ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Kontakter ger jobb i sommar

Nu är det dags att söka sommarjobb. Och tänk bredare än familj och vänner – ditt kontaktnät kan vara större än du anar. Här är flera tips på hur du kan gå tillväga. Emma Adolfi, 26, hade gamla pluggkompisar som jobbade på Skanska. Tack vare dem fick hon hjälpa till att ordna studiebesök för KTH-studenter och kom på så sätt i kontakt med Skanskas rekryterare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer