18 okt 2021

Fler vill skriva högskoleprovet

Nu ökar intresset för att skriva högskoleprovet igen – efter förra höstens nedgång. Provet hålls 27 oktober och 51 300 personer ska skriva.

Förra året skedde en minskning av antalet personer som anmälde sig till högskoleprovet med knappt 3 000 personer, i år ökar intresset igen. Det minskade intresset förra året tros bero på det nya provet som infördes, med större fokus på matematik. I höst har 4 000 fler anmält sig till höstens prov, totalt 51 300 ska skriva provet som hålls 27 oktober.

– Det är roligt att antalet anmälda till högskoleprovet ökar totalt igen, nu när det nya provet väl har satt sig. Det visar på att det i grund och botten finns ett stort intresse för högskolestudier i Sverige, säger Per Zettervall, chef för systemförvaltningen vid VHS.

Det nya högskoleprovet innehåller fler uppgifter än det gamla, 160 mot tidigare 122, och är uppdelat i två lika stora delar med verbala respektive kvantitativa uppgifter. Den kvantitativa delen har fått större utrymme än i det gamla provet — tidigare låg tyngden på den verbala delen som då stod för 65 procent av provets alla uppgifter.

–Nu när man har haft möjlighet att öva på det nya provet genom övningsuppgifter och det interaktiva högskoleprovet på studera.nu, börjar fler anmäla sig igen. Det är möjligt att vissa kände sig osäkra på förändringarna innan de bekantat sig med det nya högskoleprovet, säger Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket.

Kurser för att förbereda sig

Det finns flera anordnare som arrangerar kurser för att förbereda sig inför provet:

Upgrades Educations intensivkurser

Högskoleprovguiden

Privatläraren Stockholm

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-09

Börja nätverka direkt

En högre utbildning lönar sig nästan alltid. Men för att få ett jobb snabbt efter examen gäller det att redan under studietiden bädda för framtiden. – För att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden den dagen du får ditt examensbevis måste du komplettera studierna med att nätverka, säger Susanna Westgren, arbetsförmedlare på arbetsförmedlingen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-25

Tekniskt basår öppnar dörrar

Vill du läsa teknik på högskolan men har inte de förkunskaper som krävs? Då är du inte ensam. Tekniskt basår har seglat upp på listan över de 20 mest populära utbildningarna i Sverige. 

Läs mer